70 av 100 smittade på Stockholmsfest

Ett hundratal personer samlades på en 60-årsfest i Stockholm i början av mars – omkring 70 av dem insjuknade kort därefter. Två festdeltagare hamnade i respirator.
– Det känns som om vi har varit på ground zero för coronans inträdande i Stockholm, säger 60-åringen till DN.

ANNONS
|

Det var den sjunde mars som runt 100 personer samlades i en villa i Stockholmsområdet för att fira en nybliven 60-åring, rapporterar DN.

Det var före restriktionernas tid och samma kväll fylldes Friends Arena när finalen i Melodifestivalen hölls.

Villafesten pågick under större delen av dagen och festdeltagare, däribland två läkare, kom och gick.

– Det är en helt fantastisk fest. En sådan man går på en gång var femte år. Bara härliga människor, alla har så roligt, alla kramas, alla dansar, man råkar ta varandras vinglas. En underbar fest verkligen, säger en av festdeltagarna till DN.

ANNONS

Den skulle dock sluta långtifrån fantastiskt. Flera av dem som deltog på festen ska ha varit lite krassliga, men det var bara början.

Dagen efter festen blev värden ordentligt sjuk med influensaliknande symptom. Han hamnade senare i respirator med konstaterad covid-19, liksom ytterligare en festdeltagare. Totalt blev omkring 70 av dem som besökte festen sjuka med influensaliknande symptom.

Värden låg i respirator i 17 dygn och var nära döden innan det vände.

Festen ägde rum när det fortfarande var stort fokus på smittspårning kring personer som rest och insjuknat, men är ett varnande exempel som visar hur olämpligt det är att samlas i större grupper just nu. Det menar region Stockholms smittskyddsläkare Per Follin.

– Det är just det här man vill undvika, att inte ha den här typen av kalas just för risken att någon kan vara positiv och så får man en väldigt stor smittspridning, precis som det här fallet visar, säger han till DN.

Ingen på festen uppges ha dött till följd av smittspridningen och de flesta som insjuknade drabbades endast av lindriga symptom.

ANNONS