65-plussare får dos tre av coronavaccinet – alla ska erbjudas den framöver

Ytterligare en och en halv miljon svenskar erbjuds nu en tredje dos covid-19-vaccin. Det handlar om personer som är 65 år och äldre samt personal inom äldreomsorgen. Därefter kommer alla över 16 år att erbjudas dos tre under vintern och våren.

ANNONS
|

Det finns tecken på att skyddet mot covid-19 avtar med tiden efter vaccinationen, menar Folkhälsomyndigheten. Därför erbjuds nu en tredje dos vaccin till personer över 65 år samt personal inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreboenden.

– Successivt kommer därefter övriga grupper av vuxna, ner till 16 år, att erbjudas en tredje dos under vintern och våren. Vi kommer att återkomma med detaljerna kring detta, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

LÄS MER:Majoritet unga positiva till coronavaccin – innan det fanns

Ökar skyddet för individen

Enligt Johan Carlson finns inget som tyder på att det finns en ökad risk för biverkningar efter en tredje dos, men skyddet blir starkare.

– Själva poängen med att ta en tredje dos är att öka immunitetsläget hos individen, och det har man visat – att en tredje dos ger en ordentlig ökning av till exempel antikroppar och sannolikt också i den funktionella immuniteten.

ANNONS

Den tredje dosen ska ges tidigast sex månader efter den andra dosen. Det är samma princip som har gällt även för 80-plussare, som för en månad sedan fick besked om att de kan få en tredje dos.

Oavsett vilket vaccin man tidigare har fått är det nu Comirnaty från Pfizer/Biontech eller Spikevax från Moderna som erbjuds.

Fjärde dos inte aktuell i närtid

Samtidigt som myndigheten ger besked om att alla från 16 år och uppåt kommer att erbjudas en tredje dos, menar Johan Carlson att det i nuläget är svårt att säga om det kommer krävas ytterligare vaccindoser mot covid-19 efter det.

– Vi får laga efter läge och följa det här framåt, men vi räknar med att en tredje dos ger ett rejält mycket bättre totalskydd än vad de två första gör. Så en fjärde dos är inte aktuell i närtid i alla fall, såvitt vi kan bedöma.

LÄS MER:Vaccinkrav för vårdpersonal införs i Uddevalla

Omsorgspersonal kan skydda äldre

Under vaccinationen har ett argument varit att man i Sverige ska vaccineras för att skydda sig själv. Johan Carlson menar att risken med att få covid-19 är högre än risken för vaccinbiverkningar – även för de unga dubbelvaccinerade som nu ska få en tredje dos.

– Det är vår bedömning, åtminstone om man tittar lite längre fram på vad som skulle kunna inträffa om vi får en avklingande effekt.

ANNONS

För den vård- och omsorgspersonal som erbjuds en tredje dos betonar Johan Carlson också att det finns två parametrar.

– Dels att man naturligtvis tar det här för att inte själv bli smittad av sjukdomen, men också att man befinner sig i ett sammanhang där man riskerar att smitta andra. Det är en parameter som väger tyngre hos omsorgspersonal, än för en person i motsvarande ålder som arbetar i ett yrke utan att över huvud taget ha de kontakterna.

Fattigare länder saknar ännu vaccin

Att ge en tredje dos till fler är samtidigt inte helt oproblematiskt, vilket Johan Carlson tog upp i samband med en tjänsteresa till Somalia förra veckan. Han sade då till DN att man inte får ge ”en tredje dos i onödan”, då man också behöver nå ut med mer vaccin till fattigare länder och hantera pandemin globalt.

På onsdagens presskonferens menar han att det svenska beslutet är genomtänkt även ur det perspektivet.

– Det gör större nytta på andra platser naturligtvis, i grunden. Men vi får heller inte hamna i ett läge med en uppblossande smittspridning i Europa igen på grund av att vi väntar för länge, för då faller det tillbaka på oss.

LÄS MER:USA kan börja vaccinera femåringar redan nästa vecka

Socialminister Lena Hallengren (S) fyller i:

ANNONS

– Sverige är ett av de länder som ger såväl vaccin som stora ekonomiska resurser för att man ska kunna köpa in vaccin. Där har vi definitivt ingenting att skämmas för.

LÄS MER:Modernavaccinerade som väntat ska få Pfizer som dos två

LÄS MER:Tusentals riskerar att dö i influensan – lyxvaccin och nytänk ska mota virusvågen

ANNONS