Provtagning för coronaviruset.
Provtagning för coronaviruset. Bild: Ole Berg-Rusten

4 000 svenskar ska testas slumpvis för corona

Folkhälsomyndigheten genomför just nu en undersökning för att mäta hur vanligt det är att vara smittad av det nya coronaviruset. Deltagarna rekryteras nu i veckan.

ANNONS

Fram till nu har Sveriges taktik varit att framförallt testa personer som blir inlagda på sjukhus för covid-19. Hur många som är smittade men bara har lindriga symptom är oklart.

Nu lägger Folkhälsomyndigheten om taktiken och börjar med slumpvisa tester. I veckan skickas prover ut till 4 000 svenskar i hela landet. Det är frivilligt att delta.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Testar sig själva

Deltagarna lämnar saliv och tar prover på sig själva från näsan och halsen. Försvarsmakten ska hjälpa till med logistiken och att transportera testerna. Proverna analyseras sedan för att undersöka om viruset förekommer. Man kommer inte att få svar på om man varit sjuk tidigare utan bara om man har en pågående infektion.

ANNONS

Ett liknande test i mindre skala har redan genomförts i Stockholmsregionen. 650 personer valdes ut till de slumpvisa testerna. På dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten sa Anders Tegnell att de inte fått resultaten av testerna än.

– Jag räknar med att vi får resultatet från dem innan påsk, sa statsepidemiologen.

Det går inte att anmäla sig till undersökningen utan deltagarna rekryteras slumpvis.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS