Offren hittades brutalt mördade i ett hus utanför Mantorp. Arkivbild.
Offren hittades brutalt mördade i ett hus utanför Mantorp. Arkivbild.

24-åringen skyldig till dubbelmord i Mantorp

Linköpings tingsrätt meddelar att den 24-årige mannen som misstänkts för dubbelmordet i Mantorp bedöms som skyldig till två mord och bedrägeri. Han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan den slutliga domen kommer.

ANNONS
|

Efter utredningen kommer det att stå klart vilken påföljd 24-åringen får. Mannen ska bli kvar i häkte tills undersökningen är klar.

- Jag är naturligtvis nöjd med att de delar min uppfattning om hur bevisvärderingen ska göras i det här målet. Sedan vad de i realiteten tycker kring bevisningen i målet får vi se när domen kommer. Vi får avvakta den rättspsykiatriska utredningen, säger åklagare Helene Gestrin till TT.

ANNONS

Förnekar mord

Den 12 juni förra året hittades offren, ett äldre par, mördade i ett hus i Mantorp utanför Linköping.

Försvaret hävdade att andra personer dödade paret. 24-åringen har medgett att han befann sig där, men säger att han hade sällskap av två andra män och att han gett sig av innan offren skadades.

- Det här är gärningar som klienten förnekar så han är naturligtvis besviken över det här beslutet. Nu har vi inte sett tingsrättens slutliga dom ännu, så vi vet inte vad det är för skäl som ligger bakom beslutet, men vi ser ju vartåt det lutar, säger 24-åringens advokat Henrik Lindblom.

Väntas överklaga

Försvaret kommer sannolikt att överklaga den kommande domen, där tingsrätten alltså funnit 24-åringen skyldig.

- Detta är den typen av mål som ska prövas i högre instans och jag förutsätter nästan att vi kommer att överklaga på en sådan dom, säger Lindblom.

ANNONS

Under sin slutplädering uppgav åklagaren att 24-åringen flera gånger har ändrat sin berättelse om vad som hände på gården i Östergötland i juni förra året. Hans skoavtryck och dna har hittats på platsen. Åklagaren argumenterade också för att det inte finns ett enda spår som pekar på att det finns fler gärningspersoner, skriver SVT Öst.

TT

Bakgrund: Dubbelmordet i Mantorp

Den 12 juni förra året hittades en man och en kvinna i övre medelåldern döda i ett hus i Mantorp utanför Linköping. De hade mördats brutalt – tejpats över ansiktena och knivskurits svårt.

Den speciella tejpningen blev en viktig detalj för polisen, som ledde dem fram till den nu åtalade 24-åringen. Han är inte känd av polisen sedan tidigare och har ingen koppling till offren.

Det har framkommit att han har haft mycket dålig ekonomi och att han tidigare haft psykiska problem och bland annat fantiserat om att döda andra människor. Han har även talat om en vilja att utföra "det perfekta brottet".

Mannen erkänner att han köpt tejpen och det vapen, en soft airgun, som användes vid brottet. Han erkänner också att han tejpat paret och tagit ut deras pengar.

ANNONS