Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i Region Värmland, uppger till TT att 39 fall av deltavarianten har bekräftats och att ytterligare 183 misstänkta fall har rapporterats.
Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i Region Värmland, uppger till TT att 39 fall av deltavarianten har bekräftats och att ytterligare 183 misstänkta fall har rapporterats. Bild: Tommy Pedersen/ TT

222 fall av misstänkt deltavariant i Värmland

Sverige ser en ljusning i smittspridningen. Men i Värmland går utvecklingen åt helt fel håll. Där sprids den smittsamma deltavarianten, och hittills har 222 misstänkta och bekräftade fall rapporterats.

ANNONS

I onsdags kom nya bud för värmlänningarna, främst de unga: föreningar uppmanas att ställa in cuper, läger och kollon. Träningar där deltagare mixas från olika grupper bör undvikas.

Bakom de skärpta rekommendationerna ligger det faktum att smittspridningen i Värmland återigen ökar, efter en längre tids nedgång. Förra veckan fördubblades antalet fall jämfört med veckan innan. Särskilt tydlig är ökningen bland ungdomar i åldrarna 13 till 19 år, och bland 40–60-åringar, enligt statistik från regionen.

Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i region Värmland, uppger för TT att Värmland i dagsläget har 39 bekräftade fall av deltavarianten av covid–19.

Typbestämning görs i två steg, enligt Hallén. Så länge en helgenomsekvensering inte är klar betraktas de som misstänkta fall.

ANNONS

"När det gäller deltavarianten så har vi i dagsläget fått rapport om 183 misstänkta fall", skriver han i ett mejl till TT.

Hallén skriver vidare att det är förväntat att de både skulle få fler misstänkta och efterhand sannolikt bekräftade fall av deltavarianten, eftersom betydligt fler positiva prover nu har börjat typbestämmas.

"Smittskydd Värmland ser allvarligt på situationen eftersom vi den senaste tiden har haft en ökad förekomst av fall med covid-19 i Värmland med samtidig förekomst av relativt många fall av deltavarianten", skriver han i mejlet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS