19-åringen släpps fri i väntan på nya Tove-domen

Sista rättegångsdagen gällande mordet på Tove i Vetlanda är över. Nu släpps 19-åringen på fri fot i väntan på hovrättsdomen, uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

I våras dömdes en 19-årig kvinna och Johanna Jansson, 20 till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. Rubriceringarna var då mord och grovt gravfridsbrott och tingsrätten ansåg att de båda agerat i samförstånd.

Efter att båda två överklagat sina domar har nu förhandlingarna i Göta hovrätt avslutats.

Hovrätten meddelade i ett pressmeddelande under torsdagen att 19-åringen inte längre ska vara häktad i väntan på domen. Johanna Jansson ska däremot fortsätta vara det.

Tove hittades död

Det var den 16 oktober förra året som Tove försvann efter en utekväll. Två veckor senare hittades hennes kropp i skogen utanför Vetlanda. 19-åringen och Johanna Jansson som umgicks med Tove under kvällen kunde både gripas och senare dömas för mordet.

ANNONS

Efter utekvällen hade de tre gått hem till Johanna Janssons lägenhet, där Tove enligt domen ska ha mördats. 19-åringen har hela tiden hävdat att hon sovit och därefter hittat Tove inlindad i ett lakan i lägenheten.

Johanna Jansson menar däremot att de båda hjälptes åt att hålla fast och strypa Tove, även om hon säger att de bara höll stryptag en kort stund.

”Är chockartat lycklig”

Teorierna kring hur Tove dog har gått isär och olika rättsmedicinska experter har haft olika åsikter. Antingen att hon dog av strypningen eller av aspiration, att hon andats in sitt eget maginnehåll.

Enligt Expressen har åklagaren Thobias Wilhelmsson under den sista rättegångsdagen öppnat upp för att antingen tidsbestämma 19-åringens straff eller se på alternativa brottsrubriceringar som dråp och samtliga misshandelsbrott.

– När det gäller 19-åringens uppsåt är det inte helt tydligt, sa han under dagen enligt tidningen.

19-åringens advokat Peter Gillberg har hela tiden menat att bevisningen mot hans klient är knapp. Till Expressen säger han att hans klient är chockad efter beskedet om att hon nu inte längre är häktad.

– Hon är chockartat överlycklig. Det är svårt att ta in, hon har suttit häktad ett helt år och så kommer det här, säger han.

ANNONS

Expert: Hon kommer att frias

Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren och tidigare överåklagare, säger till TT att han tror att 19-åringen nu kommer att frias av hovrätten.

– Med all sannolikhet kommer hon inte att dömas för mord eller dråp, säger Alhem till TT.

Alhem menar att tingsrättsbevisen mot henne var svaga, och att man i det här fallet har haft flera nya rättsläkare som nu har vittnat under hovrättsprocessen. Fokus har legat på hur länge strypgreppet varade och vad som var den exakta dödsorsaken – något som har fått överdriven betydelse, tror Alhem.

Han tror dock att Johanna Jansson kommer att dömas för mord och troligtvis få livstidsstraff.

– Det kan finnas utrymme för ett tidsbestämt straff, men min gissning är att det blir fastställd livstid, säger han till TT.

Domen väntas meddelas den 25 oktober.

LÄS MER:Försvaret i Tovefallet: Finns rimligt tvivel

LÄS MER:Rättsläkare oeniga om Toves död: "Spekulationer"

LÄS MER:Inför rättegången – ny åklagare i Tove-fallet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS