Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Bild: Annakarin Drugge

18 smittade – mässlingen har spridit sig utanför länet

Under fredagskvällen bekräftade Västra Götalandsregionen ytterligare tre fall av mässling. Antalet drabbade är nu uppe i 18 och mässlingsutbrottet har spridit sig utanför Västra Götaland. En kvinna i Västerbotten är smittad.
– Vi följer upp de hon har träffat, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten.

ANNONS
|

Totalt har 18 personer bekräftats smittade av mässling sedan utbrottet startade i början av december. Fem nya fall konstaterades av Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska under fredagen – varav en av de smittade är en kvinna som har rört sig utanför länet.

LÄS MER: Här startade mässlingsutbrottet

Kvinnan ska ha utsatts för smittan i Västra Götaland och insjuknat under vistelse i Västerbotten. Hon sökte vård efter att hon själv misstänkt att hon blivit smittad. Prover togs på Norrlands universitetssjukhus i Umeå och under fredagseftermiddagen kunde det bekräftas att kvinnan smittats av mässling.

– Vi följer upp de människor hon har träffat här i Västerbotten och vi har gett kompletterande vaccination till några stycken. Hon har inte träffat någon som varit ovaccinerad, säger Stephan Stenmark.

ANNONS

Under kontrollerade former

Det finns i nuläget ingen misstanke om att kvinnan ska ha spridit smittan då hon sökte vård.

– Hon var på akuten och tog prover men vi visste flera timmar i förväg att hon skulle komma så det var under helt kontrollerade former, säger Stephan Stenmark.

Kan hon ha utsatt fler för smitta?

– Det tror vi inte. Inte i Göteborg.

LÄS ÄVEN: Disa, 6 månader, besökte Östra sjukhuset – fick mässlingen

Misstänkt fall i Varberg

Under onsdagseftermiddagen sökte även en kvinna vård i Varberg för misstänkta mässlingssymtom. Om hon blivit smittad återstår att se.

– Vi har daglig kontakt med vederbörande men misstanken att hon blivit smittad avtar. Hon har inte utvecklat tydliga mässlingssymptom. Men mässling börjar med förkylningssymptom så det är svårt att utesluta att hon har smittats, säger Stephan Stenmark.

När och var ska det eventuella smittotillfället ha varit?

– Hon utsattes för kontakten 23 december i Göteborgsområdet. Nu har det gått fjorton dagar sedan dess, vilket vi brukar säga är inkubationstiden. Så vi följer spänt vad som händer.

LÄS ÄVEN: Detta har hänt under mässlingsutbrottet

För att minska den eventuella smittan har en hel del åtgärder vidtagits. Alla som rörde sig i de lokaler på sjukhuset där kvinnan vistades har blivit informerade och intervjuade om huruvida de har vaccinationsskydd eller inte.

ANNONS

– I de fall där det har varit aktuellt har vaccin erbjudits. Vi har ringt både personal och patienter, i går ringde vi 27 personer och ungefär hälften av dem har rekommenderats att få vaccin.

Sedan fredagskvällen är 18 fall av mässling bekräftade i landet. Kvinnan i Västerbotten utgör ett av dem. Hon är hittills det enda bekräftade fallet utanför Västra Götaland.

LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta om mässling

Andra kan ha smittats

Görel Nergelius är chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhus. Enligt henne kan en av de som bekräftades insjuknade under fredagen ha smittat andra då personen besökte sjukhus.

– I ett av fallen är det en patient som har sökt vård på akutmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset. Två av de tre fallen stoppades av grindvakter utanför akuten och togs om hand. Vad gäller den tredje så var inte symptombilden så att man initialt hade anledning att misstänka mässling och därför kom den personen in på akuten, sen upptäcktes andra symptom inne på sjukhuset, säger Görel Nergelius, chefsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det var natten till den 4 januari som den smittade personen ska ha sökt vård på akuten. Det finns därför risk att andra patienter och personal kan ha smittats. Sjukhuset arbetar nu med smittspårning för att säkerställa om så är fallet.

ANNONS

LÄS MER: Agnes Wold hyllar smittspårningsarbetet

– Vi identifierar vilka andra individer som kan vara utsatta och de kommer vi kontakta, så människor behöver inte vara oroliga, säger Görel Nergelius.

Västra Götalandsregionen har tidigare uppgett att majoriteten av de sjuka har smittats i samband med sjukhusvård i Göteborgsområdet.

ANNONS