En kvinna har sökt vård för misstänkt mässling i Varberg.
En kvinna har sökt vård för misstänkt mässling i Varberg. Bild: CDC/Anders Andersson TT

18 sjuka i mässling – kan ha spridits till andra län

Under fredagskvällen bekräftade Västra Götalandsregionen ytterligare tre fall av mässling. Antalet drabbade är nu uppe i 18. Samtidigt rapporterar två andra län om misstänkta mässlingsfall. En kvinna har sökt vård i Västerbotten, och ytterligare en kvinna i Halland.

ANNONS
|

Under fredagsförmiddagen bekräftade Västra Götalandsregionen ytterligare två fall av mässling för GP. Senare under kvällen meddelade Sahlgrenska universitetssjukhus att tre till fall har bekräftats under dagen.

I ett av fallen finns det risk att patienten som sökt vård smittat andra på sjukhuset.

– I ett av fallen är det en patient som har sökt vård på akutmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset. Två av de tre fallen stoppades av grindvakter utanför akuten och togs omhand. Vad gäller den tredje så var inte symptombilden så att man initialt hade anledning att misstänka mässling och därför kom den personen in på akuten, sen upptäcktes andra symptom inne på sjukhuset, säger Görel Nergelius, chefsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

ANNONS

Sökte vård på akuten

Det var natten till den 4 januari som den smittade personen ska ha sökt vård på akuten. Det finns därför risk att andra patienter och personal kan ha smittats. Sjukhuset arbetar nu med smittspårning för att säkerställa om så är fallet.

– Vi identifierar vilka andra individer som kan vara utsatta och de kommer vi kontakta, så människor behöver inte vara oroliga, säger Görel Nergelius.

Västra Götalandsregionen har tidigare uppgett att majoriteten av de sjuka har smittats i samband sjukhusvård i Göteborgsområdet. Samtidigt rapporteras två misstänkta fall av mässling från sjukhus utanför regionen.

En kvinna har sökt vård i Västerbotten.

– Vi samordnar vår information med Västra Götaland och vi kan få definitivt besked tidigast i dag, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbottens län.

Den drabbade kvinnan ska ha smittats i Västra Götaland och blivit sjuk under ett besök i Västerbotten. Hon misstänkte själv att det rörde sig om mässling, och sökte vård. Läkare på Norrlands universitetssjukhus har tagit prover, och även om det inte är definitiva resultat så pekar det mot mässling.

Det finns ingen misstanke om någon smittspridning i vården.

Misstänkt fall i Halland

Under onsdagseftermiddagen sökte ytterligare en kvinna vård på sjukhuset i Varberg. Hon har tidigare ingått i utredningarna i Västra Götaland.

ANNONS

– Men än så länge är det inte uppenbart att personen är sjuk i mässlingen. Vi har kontinuerlig kontakt med personen om hon känner mässlingssymptom, säger Mats Erntell, smittskyddsöverläkare på sjukhuset i Varberg till Hallands Nyheter.

Enligt Mats Erntell har personen vistats på en avgränsad del av sjukhuset, och man har bra kontroll över vilka personer som kan ligga i farozonen för att ha smittats. Under fredagen fattas beslut om någon ska kontaktas för vaccination.

ANNONS