Elva personer greps i en polisinsats mot sexköpare i Stockholm natten mot fredag. Arkivbild.
Elva personer greps i en polisinsats mot sexköpare i Stockholm natten mot fredag. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/ TT

18 gripna i sexköpsrazzia i Stockholm

Totalt 18 personer har i veckan gripits i en polisinsats mot sexköpare i Stockholm. Polisen vittnar om ett växande problem med prostitution i huvudstaden, och senast natten mot fredagen genomfördes en stor razzia.

ANNONS

Nattens insats genomfördes av människohandelsgruppen vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa) tillsammans med Norrmalmspolisen.

– Vi har lagfört elva personer, och tio av dem godkände strafföreläggande, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen i region Stockholm.

Totalt har 18 personer gripits för sexköp under veckan, enligt Sveriges Radio Ekot.

"Flertalet män"

I ett inlägg på Instagram berättar Simon Häggström, kriminalinspektör och spanare vid Noa, om den senaste insatsen:

"Vi har slitit hårt och gripit flertalet män för att ha köpt sex. Trycket var så stort att flera av oss inte ens hade tid att få i oss lite mat under hela passet", skriver han.

ANNONS

Det är inte första gången polisen gör ett stort tillslag mot sexköpare. Senast i februari greps 41 män på Södermalm i Stockholm misstänkta för sexköp.

– Vi vet via våra underrättelser att det har varit ett problem med sexhandel och ett växande problem inne i Stockholms city och Norrmalm, säger Ola Österling.

TT: Finns det andra stadsdelar i Stockholm där det också förekommer?

– Ja, det finns det. Men det kan jag inte gå in på, eftersom vi ska göra fler insatser som är inriktade på människohandel och sexköp.

Hotell och lägenheter

Ola Österling betonar att det finns andra brott, exempelvis koppleri, där straffen är betydligt högre än för sexköp.

– Kommer vi då in på människohandelsbrotten så är det fängelse i upp till tio år. Det är det vi försöker kartlägga. Ju högre upp i kedjan man kommer, desto mer effektivt kommer man åt brottsligheten.

Razziorna mot sexköpare i Stockholm har skett på så kallade lägenhetsbordeller, på hotell och på lägenhetshotell.

ANNONS