Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

15-åring begärs häktad för mordförsök på snöröjare

Tidigare i veckan sköts en vaktmästare som röjde snö i ett bostadsområde i Malmö. Mannen uppges ha fått allvarliga skador och kämpar fortfarande för sitt liv. En 15-åring anhölls misstänkt för mordförsök. Under lördagen häktades han.

Händelsen inträffade natten till onsdagen. Boende hade hört flera skott och senare hittades en man i 50-årsåldern liggande intill en källartrappa på Roskildevägen i Malmö. Mannen visade sig vara vaktmästaren i området och uppgavs vara allvarligt skadad. 

En 15-åring greps samma dag och anhölls misstänkt för dådet. Under fredagen lämnade åklagaren i fallet in en häktningsframställan mot 15-åringen, som är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök, och under lördagen häktades han. 15-åringen har förnekat inblandning i dådet. 

Livshotande skadad

Skånes Universitetssjukhus uppgav på lördagen att den skottskadade mannens tillstånd fortfarande är livshotande. 

Enligt källor till Sydsvenskan sköts mannen bakifrån med flera skott och dådet ska ha sett planerat ut. Ett skott ska ha träffat huvudet. Motivet uppges fortfarande vara oklart. 

Initialt greps totalt fyra personer, som enligt Sydsvenskan är kända av polisen från kriminella sammanhang. Tre släpptes men 15-åringen, som aldrig har dömts för något brott, är nu huvudmisstänkt i målet. 

Häktningsförhandlingarna hölls under lördagen vid Malmö tingsrätt. I normalfallet är häktingskälen flyktfara, risk för att den misstänkta ska röja undan bevis eller fortsätta begå brottsliga gärningar. Med tanke på att den misstänkte är under 18 år krävs det utöver detta synneriga skäl för att han ska häktas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.