Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

100 mm regn föll på två timmar i Gävle

Skyfallen som drabbat de boende i Gävle kan vara det värsta regnovädret på två decennier enligt SMHI. Totalt föll det 161 millimeter det senaste dygnet, varav 100 föll inom loppet av två timmar. Då vägar riskerar att rasa uppmanar polisen människor att inte åka till Gävleborgs län.
– Under de drygt 20 år som jag jobbat som meteorolog kan jag inte inte minnas att det kommit så här mycket regn, säger Therese Fougman.

Efter nattens skyfall är Gävle en stad delvis under vatten. Källare, viadukter och vägar har svämmats över. Gävle kommun uppger att flera av hemtjänstens bilar blivit förstörda och kommunen arbetar nu för att få tillgång till nya bilar.

– Vi uppmanar alla medarbetare som kan, att ta sig in till arbetsplatsen för att kunna hjälpa till i sin egen eller någon verksamhet och nattpersonal har i vissa verksamheter blivit ombedda att stanna kvar i tjänst. säger Magnus Höijer, chef Välfärd Gävle i ett pressmeddelande.

Även ishockeylaget Brynäs hemmaarena har svämmats över.

Under natten gick räddningstjänsten ut med ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten, VMA, där man varnade invånarna för att gå ut.

Redan under tisdagen utfärdade SMHI en klass 2-varning för kraftig nederbörd. Varningen är den högsta på skalan när det gäller regn.

– För att vi ska utfärda en klass 2-varning ska det handla om att det kan komma minst 70 millimeter inom loppet av ett dygn, nu kom det mer än det dubbla, säger Therese Fougman meteorolog på SMHI.

Skolstarten skjuts upp

Mellan klockan 06.00 på tisdagen till samma tid på onsdagen föll det 161 millimeter regn i Gävle. Mellan klockan 23 på tisdagen och 01.00 på onsdagen föll det enligt Fougman omkring 100 millimeter.

De kraftiga skyfallen har gjort att Gävle kommun tagit beslut om att skjuta upp skolstarten bland annat på grund av att stora delar av kollektivtrafiken ställts in.

Räddningstjänstens VMA lyftes under onsdagsmorgonen och det har enligt SMHI inte fallit mer regn sedan klockan 05.00.

– Räddningstjänsten får väl jobbat i fred just nu, berättade Therese Fougman, under onsdagsförmiddagen.

Även Dalarna drabbat

Det kraftiga lågtrycket som drabbat Gävle har också drabbat stora delarna av Dalarna, även om inte det inte fallit riktigt lika mycket regn där. Under onsdagsmorgonen rasade bland annat en mindre bro över en privatväg utanför Borlänge, vilket ledde till att en postbil körde ner i ett vattendrag. Även Falun har drabbats hårt av skyfallen och flera bilar har behövt bärgas från vattenmassorna dit bärgningspersonal stått i vattenmassor upp till huvudet.

En del av en bilväg rasade under onsdagsmorgonen mellan Borlänge och Smedjebacken, i närheten av Romme Alpin. Bild: Ulf Palm/TT
En del av en bilväg rasade under onsdagsmorgonen mellan Borlänge och Smedjebacken, i närheten av Romme Alpin. Bild: Ulf Palm/TT

LÄS MER: Brevbärare räddad med flotte efter broras

Lågtrycket sträckte sig vid 9-tiden på onsdagen från norra Finland över i stort sett hela Norrlands inland och ner över östra Svealand för att vika ner mot de södra delarna av östkusten och Öland.

– Sedan fortsätter det ner mot polska kusten och svänger upp mot kusten längs Baltikum.

Therese Fougman berättade under förmiddagen att fanns risk för att hårdast drabbade Gävle skulle få mer regn senare under onsdagen då lågtrycket återigen var på väg österut.

Polisens uppmaning

De kraftiga skyfallen gör fortfarande att flera vägar riskerar att rasa i Gävleområdet. Under förmiddagen fick polisen in flera larm om vägar som började ge vika.

Polisen har därför gått ut med en uppmaning till boende att inte ge sig ut i trafiken om de absolut inte måste. Samtidigt uppmanas människor utanför Gävleborgs län att inte åka dit på grund av större vattenansamlingar och risk för vägras.

Även större byggnader har börjat undermineras i Gävle. Ett studentboende evakuerades under onsdagen på grund av risk för ras.

Ett underminerat studentboende på Kungsbäcksvägen efter nattens kraftiga skyfall i Gävle. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Ett underminerat studentboende på Kungsbäcksvägen efter nattens kraftiga skyfall i Gävle. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.