Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En vargunge kan i vissa fall blandas ihop med en hundvalp.
Ungdomarna trodde att de hade hittat en hundvalp i skogen i Värmland. Vargungarna på bilden är dock från Norge. Bild: Terje Håheim

Övergiven hundvalp hittades – kan vara vargunge

En grupp ungdomar ska ha hittat en liten hundvalp i skogarna i Lesjöfors, Värmland och tagit med sig den. Snart kontaktades polisen – ”valpen” kan nämligen vara en vargunge. Nu har djuret avlivats.

Det var jakttidningen Svensk Jakt som skrev att en grupp ungdomar var på besök i skogarna norr om Lesjöfors i Värmland när de ska ha hittat en liten valp. Enligt de personer som tidningen har varit i kontakt med trodde man att det var en hundvalp.

De tog med sig djuret hem och först då började man fundera på vad det var för djur.

Till slut kontaktades polisen, eftersom varg är statens vilt vilket innebär att de tillfaller staten via polisen när de omhändertas. Jakttidningen skrev att en utredning låg på polisens avdelning för miljöbrott och att en miljöåklagare vid Riksenheten för miljöbrott ska även att kopplas in i ärendet.

Men enligt Lars Hedelin, polisens presstalesperson i region Bergslagen, utreder inte polisen något brott i nuläget.

– Miljöåklagare anlitades konsultativt av polispatrullen för att hantera ärendet, men man har konstaterat att det inte finns någon brottsmisstanke, inget uppsåt eller brott över huvud taget.

LÄS MER: Här rör sig vargen mitt i radhusområdet i Göteborg

Vargungen har nu avlivats, med stöd av jaktförordningen 40 c §:

”Om frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark.”

– Det var med största sannolikhet en varg, men det kan vara väldigt svårt att avgöra visuellt eftersom vissa hundar är extremt lika vargen helt nyfödd, säger Lars Hedelin.

LÄS MER: Varg springer mitt i trafiken på E20

LÄS MER: Här springer vargen – mitt i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.