Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiets ekonomisk politiska talesperson Karolina Skog. Bild: Claudio Bresciani/TT
Miljöpartiets ekonomisk politiska talesperson Karolina Skog. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ökad satsning på klimatklivet i höstbudgeten

Höstbudgeten innehåller satsningar på 3,2 miljarder kronor på miljö- och klimatområdet. Bland annat tillförs klimatklivet en halv miljard extra under 2020. Karin Pleijel (MP) hoppas att det ska ge fler laddstolpar i Göteborg.

Av det totalt reformutrymmet på 25 miljarder kronor satsar regeringen 3,2 miljarder på miljö- och klimatområdet. En stor del av pengarna lägga på åtgärder för att minska utsläppen.

• Klimatklivet, som genom Naturvårdsverket stöttar lokala och regionala åtgärder, hade under förra året 1,5 miljarder kronor att dela ut. Nästa år höjs anslaget till 2 miljarder kronor.

– Det som är bra med klimatklivet är att det bygger på ett underifrånperspektiv. Kommuner och företag får själva definiera sina satsningar. Vi får de lösningar som man anser ger bäst resultat lokalt, säger Miljöpartiets ekonomisk politiska talesperson Karolina Skog.

Kan ge fler laddstolpar

Göteborg har tidigare fått stöd bland annat för att bygga upp laddinfrastruktur för elfordon och satsningar på fjärrvärmesystemet. Karin Pleijel, kommunalråd (MP), hoppas att det utökade stödet ska ge fler laddstolpar i staden.

– Vi är ju långt ifrån klara med den omställningen och där finns ju också möjlighet för företag och andra organisationer som vill satsa på elektrifiering, säger hon.

• Industriklivet, som syftar till att minska utsläppen från industrin och sorterar under Energimyndigheten, tillförs också mer pengar. I dag är satsningen 300 miljoner kronor om året, en pott som fördubblas 2020.

"Systemen har fungerat bra"

– Processindustrin står för en väldigt stor del av Sveriges utsläpp så där kommer det att krävas stora och långsiktiga investeringar. Nu utökas satsningen också till att omfatta investeringar som ger minusutsläpp, säger Karolina Skog.

Att regeringen väljer att höja anslaget till klimatklivet och industriklivet beror på att man upplever att systemen visat sig fungera bra.

– Det kommer in många ansökningar och bra ansökningar, så de leder till utsläppsminskningar. Vi höjer anslagen för att möta det behov som finns.

Bland övriga budgetsatsningar på miljö- och klimatområdet märks bland annat en satsning på arbetet med haven, där det handlar om att städa upp efter gamla miljösynder och att stärka miljöövervakningssystem. Regeringen vill också satsa pengar på att rädda pollinerande insekter, bland annat i städerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.