Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nästa vecka kommer ett åtal i en narkotikahärva som är ett av de största ärenden som Tullverket hanterat de senaste 30 åren. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Nästa vecka kommer ett åtal i en narkotikahärva som är ett av de största ärenden som Tullverket hanterat de senaste 30 åren. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Åtal för storskalig knarksmuggling

Ett av Tullverkets största ärenden de senaste 30 åren. Så beskrivs en narkotikahärva med 15 häktade personer som nu leder till åtal.
Misstankarna rör hundratals kilo heroin och kokain som smugglats till bland annat Sverige.

Tullverket och andra myndigheter har det senaste året nystat upp en omfattande narkotikahärva med kopplingar till bland annat Sverige. Åtalet väcks nästa vecka vid Göteborgs tingsrätt.

Enligt en av häktningsframställningarna i fallet handlar det om en "organiserad och storskalig verksamhet", där stora mängder heroin och kokain smugglats till Europa via främst Nederländerna. Det ingår också flera smugglingsförsök till Sverige under förra hösten.

Totalt har "hundratals kilon heroin och kokain hanterats till mycket omfattande värden".

Brottsmisstankarna mot de häktade – 14 män och en kvinna – rör bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grova narkotikabrott. Ytterligare två personer är häktade i sin frånvaro.

Tullverket och Åklagarmyndigheten har bjudit in till en gemensam pressträff i Göteborg i samband med att åtalet lämnas in på tisdag.

"Ärendet rör många individer och omfattar en förundersökning på cirka 14 000 sidor och tillhör ett av de största som Tullverket har utrett de senaste trettio åren", skriver myndigheterna i ett pressmeddelande.

Enligt Göteborgs tingsrätt är omkring 60 rättegångsdagar planerade från den 9 oktober fram till slutet av mars eller början av april.

Jens Bornemann/TT