Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har tagit över Polisens förundersökning av dödsolyckan på Gröna lund där nio personer skadades och en dog.
Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har tagit över Polisens förundersökning av dödsolyckan på Gröna lund där nio personer skadades och en dog. Bild: Claudio Bresciani/TT

Åklagarens första uttalande: Mycket kvar att utreda

Utöver hjulen och vagnen som orsakade olyckan på Gröna Lund, har bland annat loggböcker beslagtagits från parken. Men utredningen är fortfarande i sin linda eftersom alla drabbade inte har kunnat förhöras ännu.
– Det är bara läkarna som kan avgöra när vi kan höra de som är på sjukhus, säger Christer Jarlås, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som tagit över Polisens förundersökning av händelsen.

ANNONS
LocationStockholm||

Utredningen pågår för fullt efter dödsolyckan på Gröna Lund, som kostade en kvinna i 35-årsåldern livet. Men eftersom vissa av de drabbade fortfarande befinner sig på sjukhus, och att en del av dem var barn, har man fortfarande inte kunnat förhöra alla.

– Det är mycket att göra, men vi befinner oss fortfarande i en inledningsfas som har pågått ända sedan händelsen inträffade eftersom vi inte har kunnat prata med alla inblandade, säger åklagare Christer Jarlås, som ansvarar för förundersökningen.

Det är inte heller helt fastlagt hur många som befunnit sig i den aktuella vagnen.

– Vi kan inte säga exakt hur många som var där, men vi har kunnat hålla förhör med ungefär hälften av dem tror vi.

ANNONS

”Vet fortfarande inte tillräckligt mycket”

I väntan på att kunna få in alla vittnesuppgifter har man dock beslagtagit en hel del material. Under tisdagen hämtades de två hjulen som ska ha ramlat av, och under onsdagen har även vagnen fraktats till Haverikommissionen där de ska undersökas.

– Men sen har vi tagit en del annat material i beslag som vi ska gå igenom, som loggböcker över vad man har gjort och liknande, säger Christer Jarlås.

Har ni någon teori om vad som har hänt?

– Nej, man ska inte bestämma sig för fort för vad det är som har hänt, då blir det bara fel. Från början måste vi ta in så mycket som det bara går som vi kan ha nytta av, säger han.

– Vi vet mer i dag än vad vi gjorde i söndags, men vi vet fortfarande inte tillräckligt mycket för att säga exakt hur det har gått till.

Finns det någon misstänkt?

– Nej, just nu håller vi på med vad det är som har hänt. Sen parallellt med det tittar vi på varför det hände. Först i slutfasen kan vi ta reda på om det finns någon som är ansvarig.

LÄS MER:Haverikommissionen om olyckan på Gröna Lund: ”Handlar inte om solkurvor”

LÄS MER:Gröna Lund anmäler dödsolyckan

LÄS MER:Det otänkbara skedde – trots alla säkerhetskontroller

ANNONS