Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Åkessons attack på Löfven: ”Lavin av gruppvåldtäkter, skjutningar och bomber”

Jimmie Åkesson (SD) gick till stenhård attack på Stefan Löfven i riksdagen – och pekade ut honom som Sveriges svar på Donald Trump.
Därefter anklagade han statsministern för att inte förstå sitt ansvar för sakpolitiska misslyckanden.
– En fullständig lavin av gruppvåldtäkter, dödsskjutningar, knivattacker och bombdåd.

Stämningen mellan Stefan Löfven (S) och oppositionen är irriterad efter att statsministern sagt att demokratin i Sverige hotas om en borgerlig regering inleder ett regeringssamarbete med Sverigedemokraterna efter 2022.

Såväl Ulf Kristersson (M) som Ebba Busch (KD) ifrågasatte Löfvens uttalanden under statsministerns frågestund i riksdagen.

LÄS MER: Damberg: Moderaterna har förändrats – inte SD

”Sveriges Trump”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som är den indirekta orsaken till den dåliga stämningen, gick till stenhård attack på statsministern i en rad sakfrågor.

– Jag skulle kunna använda min talartid till att kalla Stefan Löfven för Sveriges svar på Donald Trump, i alla fall avseende retoriken. Den ibland pinsamma, ibland omogna och vassa retoriken, som bara polariserar samhället. Men jag tänker hålla mig för god för det, man blir bara smutsig om man brottas där nere i den socialdemokratiska gyttjan, säger Åkesson.

I stället menade han att han skulle använda tiden till att avkräva Löfven på svar i ett antal sakpolitiska frågor.

Åkesson ställde sig frågande till om statsministern förstår sitt ansvar för allt ifrån hanteringen av coronapandemin till ”det eventuella misslyckandet med vaccineringen”. Men också för problemen med elförsörjningen, sjukskrivnas svårigheter och det han kallade ”en lavin av gruppvåldtäkter, skjutningar, knivattacker och bombdåd”.

Löfven: Utvärdering måste vänta

Stefan Löfven svarade med att Åkesson gör allt för att framställa alla frågor som ett misslyckande, även när han inte vet om det är så, som i fallet med vaccinet.

Och fortsatte:

– Vi är mitt uppe i pandemin och vet ännu inte hur det går. Mitt svar är att en utvärdering av den här pandemin måste ske när den är över, och det här är ännu inte över.

Därefter slog han fast att regeringen tar sig an brottsligheten på ett systematiskt sätt. Bland annat genom att utbilda och anställa fler poliser.

– Det är den här vägen man måste gå och då måste man satsa rejält med resurser.

LÄS MER: Kristersson slår tillbaka mot Löfven – efter GP-intervjun

LÄS MER: Ulf Kristersson öppnar för avtal med Sverigedemokraterna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.