Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) skulle inte gå på Nobelfesten ens om han blev bjuden. Arkivbild
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) skulle inte gå på Nobelfesten ens om han blev bjuden. Arkivbild Bild: Jonas Ekströmer/TT

Åkesson: Skulle inte komma om jag blev bjuden

SD-ledaren Jimmie Åkesson skulle inte gå på Nobelfesten om han blev inbjuden.
– Är man inte välkommen så vill man inte bli inbjuden med vänsterhanden eller armbågen heller, säger han.

ANNONS
|

Även i år har Nobelstiftelsen valt att inte bjuda in SD:s partiledare till Nobelfesten, trots att alla andra partiledare är inbjudna.

Stiftelsen backar inte

Nobelstiftelsens styrelse har inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut om att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna, skriver Nobelstiftelsen i en kommentar till TT. Att partiet numera utgör regeringsunderlag och är Sveriges näst största parti ändrar inte på något:

"Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december", skriver stiftelsen.

ANNONS

"Är man inte välkommen så ..."

– Jag visste inte att jag någonsin bett om att få komma, så jag har inga särskilda synpunkter på det, säger Jimmie Åkesson till TT.

– Det är ju en jätterolig fest, men är man inte välkommen så är det väl inte så roligt att komma på fest.

Fler pristagare på plats

Nobelfestligheterna har varit inställda de senaste två åren på grund av pandemin. I år väntas därför fler pristagare än vanligt till både utdelningen i Konserthuset och festen i Blå hallen.

Samtliga pristagare får ta med sig ett antal gäster, och därför gör Nobelstiftelsen vissa justeringar när det kommer till inbjudningarna – även om det inte ligger bakom beslutet kring SD.

Det betyder att alla andra grupper av gäster får förvänta sig att deras kvoter blir mindre. Det blir kanske någon som blir besviken, sade vd Vidar Helgesen till TT tidigare i oktober.

Fakta: Nobelfesten

Nobelpriserna instiftades 1901. Nobelbanketten hålls sedan dess i Stockholm den 10 december.

Under fredstid har den ställts in vid fem tillfällen. De senaste två åren på grund av pandemin.

Tillställningen gästas vanligtvis av drygt 1 000 gäster och brukar följas av hundratusentals tv-tittare.

I år är också de tidigare pristagarna som på grund av pandemin missade festligheterna inbjudna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS