Mia Albertsson var en av ett 15-tal personer som hjälpte den strandade brugden att komma loss. Bild: Läsarbild, Privat

Styrsöbon Mia hjälpte strandade brugden

Styrsöbon Mia Albertsson var med och drog loss den strandade brugden som förirrat sig på grunt vatten utanför Styrsö.
– Det var mäktigt, säger hon.

Mia Albertsson som bor i Halsvik på Styrsö såg hajen redan på lördagsmorgonen när hon var ute och paddlade kajak med swimrun-laget Styrsöladies. Kustbevakningen var på plats och bevakade brugden så de fortsatte runt ön, men när de kom tillbaka var den kvar och hade sökt sig längre in i viken.

— Den simmade nära oss och verkade väldigt nyfiken, berättar hon.

Mia Albertsson bor alldeles nära viken där hajen befann sig, så hon kunde sedan följa förloppet från sitt fönster.

– Den simmade närmre den grunda viken och verkade på något sätt simma på grund. Men det var lite oklart vad som hände. Det är dybotten där.

Behövde vändas

Vid den här tiden kom marinbiologen Björn Källström till viken och bedömde att hajen behövde vändas och bogseras ut på djupare vatten.

– Vi fick klartecken från marinbiologen att det behövdes folk och sen var vi kanske 15-20 personer som hoppade i på midjedjupt vatten och hjälptes åt att vända brugden.

De fäste ett rep runt brugdens stjärtfena och bogserade ut den med båt ett par hundra meter. Under bogseringen hängde Mia Albertsson på båten och väl ute på djupare vatten lossade hon repet från brugden. Hon bedömer att brugden var cirka fem, sex meter lång.

– Den var då alldeles stilla och medtagen. Men efter ett tag piggnade den till och började simma igen.

”Det var mäktigt”

Mia Albertsson läser till brandman och jobbar även som deltidsbrandman men i den här situationen agerade hon helt civilt.

– Med den vanan jag har från räddningsinsatser så kände jag mig lugn med uppgiften och det kändes naturligt att hjälpa till.

Hur var det att vara så nära?

– Det var mäktigt. Vilda djur ska man ju låta vara ifred. Så det var en stor upplevelse att få vara nära ett vilt djur. Man undrar ju hur det är där nere på 1000 meters djup där den har varit annars.

När repet var lossat fick Mia Albertsson simma hem och värma sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.