På Askimsbadets parkering var det svårt att hitta en ledig parkeringsplats under lördagen.
På Askimsbadets parkering var det svårt att hitta en ledig parkeringsplats under lördagen. Bild: Jonas Lindstedt

Stort tillslag mot felparkerare vid badplatserna i Göteborg

Varmt väder innebär att många tar sig till havet och Göteborgs badplatser är välfyllda. I helgen ökade kommunen bemanningen med ett 30-tal parkeringsvakter och värdar som möttes av smockfulla parkeringar och felparkerade bilar.

ANNONS
|

På flera håll runtom i landet har trycket mot badplatserna lett till problem för blåljuspersonal, och felparkerade bilar riskerar att hindra utryckningsfordon som är på väg till en plats där en minut kan vara skillnad mellan liv och död. Under lördagen satte Göteborgs Stads Parkering därför in en satsning tillsammans med polisen.

– Vi är inte ute efter att bötfälla fler bilar utan att det ska vara tryggt och säkert på våra badplatser, säger Amir Torkalinaghipoor, chef för parkeringsservice.

LÄS MER:Föreningar tar inträde till stränder – säljer ”badkort” för 700 kronor

LÄS MER:Så ska kommunerna minska trängsel på stränderna

Förutom felparkerade bilar som hindrar utryckningsfordon har parkeringsservice också fått in rapporter om människor som parkerar in andra bilar och trafikstockningar vid populära badplatser.

ANNONS

Fick vänta 45 minuter för att få parkering

När GP besöker Askimsbadet är det fullt på parkeringsplatsen och bilar cirkulerar för att hitta en plats att parkera på. Parkeringsvakter från Securitas går runt och kontrollerar och svarar på bilisternas frågor. Kompisgänget Sonja Salamis, Donika Metaj, Amina Mesionovic och Sara Kraja står på parkeringen och pratar. De har två bilar och lyckades få en ledig plats till den ena – efter 45 minuter.

– Det är helt fullt! Vi har varit här jättelänge innan vi kan gå ner till vattnet eftersom vi inte fick parkering. Man hade kunnat bygga ut parkeringsplatsen, det finns mycket gräs här, säger Sonja Salamis.

När vi står och pratar på parkeringen ringer Sara Krajas telefon. Hon svarar, pratar kort och lägger på och fyller i.

– Men det finns snälla människor här! Vi fick precis plats för vår andra bil. Det var en bil som lämnade en bit bort och gav oss sin biljett så i dag parkerar vi gratis! säger hon.

Även på Näsets badplats är det fullt med folk och bilar. Jasmina Dindic och hennes syster Sanela Roucanin kom dit vid klockan nio på förmiddagen för att inte behöva trängas på stranden. Efter att en barnfamilj kommit och satt sig framför dem valde de dock att bege sig hem för dagen.

ANNONS
– Från där vi bor går det tyvärr inte att åka kollektivt hit, annars hade vi gärna gjort det, säger Jasmina Dindic. I bakgrunden syns hennes syster Sanela Roucanin.
– Från där vi bor går det tyvärr inte att åka kollektivt hit, annars hade vi gärna gjort det, säger Jasmina Dindic. I bakgrunden syns hennes syster Sanela Roucanin. Bild: Jonas Lindstedt

– Då kände vi att nej, nu ger vi upp för i dag. Vi vill inte vara här när det är så mycket folk, säger Jasmina Dindic.

När de kom tillbaka till sin bil visade det sig att andra bilar ställt sig för nära så ingen av dem kom in i bilen. En annan badbesökare, Mohsen Aidi, som behövde parkering ställde upp och lyckades klämma sig in i bilen och backade ut den åt dem.

– Det är inte konstigt att det blir fullt på parkeringarna när alla vill bada nu när det är fint väder. Jag hade tur som fick en, säger Mohsen Aidi.
– Det är inte konstigt att det blir fullt på parkeringarna när alla vill bada nu när det är fint väder. Jag hade tur som fick en, säger Mohsen Aidi. Bild: Jonas Lindstedt

– Det är kaos här. Men det blir så när många vill till stranden och alla behöver hitta parkeringar. Jag vann parkeringspriset nu när jag äntligen kunde få en plats, säger han.

P-böter i Askim.
P-böter i Askim. Bild: Jonas Lindstedt

”Undvik att ta bilen till stranden”

Parkeringsvakterna vid Askims badplats lappade ett flertal bilar när GP var på plats.

Amir Torkalinaghipoor, chef för parkeringsservice, säger att parkeringsplatserna fylls väldigt fort under varma dagar och uppmanar den som kan att cykla. Finns inte den möjligheten får man parkera längre bort om det inte finns plats, eller helt enkelt välja en annan badplats, men absolut inte trycka in sig på platser där det inte ska stå bilar.

LÄS MER:Sandra fick den kanske trevligaste p-boten i år

– Det här är en uppmaning till allmänheten att förstå hur viktigt det är. Ställ dig frågan om det verkligen är värt det. För det kan bli en dyr upplevelse. Dyrt kan vara en bot, men det kan också vara att ambulansen inte kommer fram i tid säger han.

ANNONS
ANNONS