Mordplatsen bakom Studio 13, där mannen höggs ihjäl. De två misstänkta hade dessförinnan träffats vid Landvetter resecentrum. Personen i bakgrunden har ingenting med händelsen att göra.
Mordplatsen bakom Studio 13, där mannen höggs ihjäl. De två misstänkta hade dessförinnan träffats vid Landvetter resecentrum. Personen i bakgrunden har ingenting med händelsen att göra. Bild: Polisen

Tidigare mordmisstänkt tonåring från Härryda begär en kvarts miljon i skadestånd

En 17-åring från Härryda kommun stod åtalad för mordet på en man i centrala Landvetter förra året. 17-åringen friades från mordmisstanken och nu har han begärt skadestånd för den tid han satt frihetsberövad.

ANNONS
|

Det var i februari förra året som en man knivhöggs till döds bakom fritidsgården Studio 13 i Landvetter. Bakgrunden tros vara ett bråk om en narkotikaskuld.

Två yngre män, varav den ena vid tidpunkten var minderårig, åtalades misstänkta för mord. Den äldre av de två dömdes först i tingsrätten till 12 års fängelse, men friades senare i hovrätten. Tonåringen friades för mordmisstankarna redan i tingsrätten, men dömdes för misshandel till ungdomstjänst i samma mål. Orsaken till att ingen dömdes för dådet var att det inte gick att bevisa vem av de två som utdelat det dödande hugget.

ANNONS

LÄS MER:Man knivskuren till döds – ung man anhållen

LÄS MER:Fick dödligt hugg i ryggen – åtalade frias

Begär skadestånd för ”negativ publicitet”

Nu har tonåringen begärt skadestånd för den tid han satt frihetsberövad misstänkt för det mordet. Han kräver dels ersättning för lidande med 259 200 kronor, dels 30 000 kronor för de publicitetsskador han anser att målet har orsakat honom med tanke på den uppmärksamhet fallet fått i medierna.

Justitiekanslern avslår dock begäran och anger som orsak bland annat att det inte är uppenbart att han inte ändå skulle ha frihetsberövats för det brott han senare faktiskt dömdes för. Man gör också bedömningen att han inte suttit frihetsberövad tillräckligt länge för att det skall anses vara aktuellt med skadestånd.

LÄS MER:HA-man greps av vittnen efter skjutning i Landvetter

LÄS MER:Tunnel i Landvetter fick nytt färgsprakande liv

GP satsar på Härryda – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Härryda. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Härryda hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg.

ANNONS