Familjeparkeringstjuvar skapar problem för småbarnsfamiljer

Familjeparkeringar finns i samband med många köpcentrum, och är till för att underlätta för småbarnsföräldrar. Problemet är att parkeringarna ofta upptas av barnlösa, medelålders män med sportbilar, uppmärksammar nu ett flertal föräldrar. Även Ica Maxi Torslanda har själva gått ut och uppmanat sina kunder att respektera platserna.
– Det är så säkert nio av tio gånger när man ska handla. Det är respektlöst helt enkelt, säger småbarnsmamman Jennie Wölfinger.

ANNONS
|

Närmast butiken intill handikapparkeringen finns på många parkeringar även familjeplatser, som är till för föräldrar som handlar med sina små barn. Nu uppmärksammar flera föräldrar att platserna allt som oftast dock är upptagna – av ensamma vuxna.

Jennie Wölfinger är en av de som ofta drabbas av problemet när hon åker och handlar med sina barn som är två år respektive 6 månader gamla.

– Som småbarnsförälder får man kriga för att få parkera på platserna som är menade för oss. Det är allt som oftast bilar av finare märken eller sportbilar som tar platserna. De har väldigt sällan bilbarnstolar, utan ofta är det medelålders män som inte orkar gå en längre bit och är rädda om sina bilar, säger Jennie Wölfinger.

ANNONS
Jennie Wölfinger säger att hon stöter på problemet med familjeparkeringstjuvar nio av tio gånger när hon ska handla.
Jennie Wölfinger säger att hon stöter på problemet med familjeparkeringstjuvar nio av tio gånger när hon ska handla. Bild: Privat

”Det är respektlöst helt enkelt”

Anledningen till att familjeparkeringen är nödvändig säger Jennie Wölfinger är för att det är svårt att själv få ut och hålla koll på två små barn från bilen i en vanlig, trängre parkeringsplats.

– I mitt fall har jag babyskydd, vilket betyder att jag måste få upp hela framdörren för att få ut skyddet. Det underlättar dessutom brutalt mycket att få ställa sig nära butiken då tvååringen inte har något trafikvett och kan springa ut framför andra bilar, säger hon.

Jennie Wölfinger säger att det är upprörande när människor inte visar hänsyn och tar parkeringen trots att de inte har några barn med sig.

– Det är så säkert nio av tio gånger när man ska handla. Jag blir arg och väldigt irriterad, det är respektlöst helt enkelt. Det är ju så mycket mer än att bara öppna en dörr och sätta sig när man har barn med sig.

I ett inlägg på Instagram uppmanade Ica Maxi i Torslanda till att respektera vem familjeplatserna är avsedda för.
I ett inlägg på Instagram uppmanade Ica Maxi i Torslanda till att respektera vem familjeplatserna är avsedda för. Bild: Ica maxi Torslanda

Och Jennie är inte ensam om att känna så. I en Facebookgrupp uppmärksammades nyligen problemet.

”Kan ni som står på Ica maxis familjeparkering som inte har små barn ge fan i att ställa er där i rusning?!”, skriver en kvinna i ett inlägg. I kommentarerna får kvinnan medhåll från ett dussin personer som varit med om samma sak.

ANNONS

”Håller med dig helt. Har ofta samma problem vi också när vi letar plats. Vi har en ettåring. Är i stort sett alltid någon som parkerar där som definitivt inte skulle behöva stå där egentligen. Respektlöst!”, kommenterar en annan kvinna under inlägget.

Ica: ”Vill att folk ska respektera skylten”

Ica maxi i Torslanda nämndes i inlägget som en av butikerna där problemet ofta förekommer. Karin Lundström, Ica-handlare för butiken, säger att detta är något de uppmärksammats på tidigare.

– Det är ju tråkigt naturligtvis. Anledningen att vi har parkeringsplatserna är för småbarnsfamiljer, då det är mer trafiksäkert för barn eftersom de är bredare och närmare butiken, säger Karin Lundström.

Hon påpekar däremot att det inte är en lagstadgad skylt, utan att det handlar om att visa hänsyn till sina medmänniskor.

– Vi har valt att ha familjeparkering som service till våra kunder, men vi kan inte bötfälla folk som står där som inte har barn. Vi kan bara uppmana folk att respektera det. Alla andra har möjlighet att gå lite längre och behöver inte de platserna, säger Karin Lundström.

LÄS MER:”Jag vill umgås med mina barn – de vill umgås med sina mobiler”

LÄS MER:Elever gick i särskola i sex år – efter felaktig diagnos

LÄS MER:Nya avtal för serviceresor - men oro för barn med funktionshinder

ANNONS