Skred på E6 i Stenungsund – flera fordon körde ner i rasmassorna

Under natten till lördagen inträffade ett jordskred som fick E6 i höjd med Stenungsundsmotet att rasa. Minst fyra fordon, varav en buss, ska ha kört ner i massorna. Tre personer har förts till sjukhus och samtliga kommer att ligga kvar över natten.
Vägen är helt avstängd och allmänheten uppmanas att undvika området.
Polisen utreder nu grov allmänfarlig ödeläggelse i samband med skredet och har inlett en särskild händelse.

ANNONS
|

Det var klockan 01.46 som SOS larmades om att ett vägras inträffat vid Stenungsund. Till en början trodde man att det rörde sig om ett slukhål, något som senare skulle visa sig vara ett omfattande jordskred.

Tidigt på lördagsmorgonen var GP på plats. Då var det helt mörkt i området efter att all el slagits ut. Räddningstjänsten fick använda sig av drönare för att kunna skaffa sig en lägesbild.

När solen började stiga och den täta dimman började lätta hovrade en helikopter över området. Lyktstolpar som vanligtvis hade lyst upp vägen lutar runt 45 grader.

Enligt räddningstjänstens uppgifter på lördagseftermiddagen omfattar raset en yta på 700 gånger 200 meter.

ANNONS

Nedanför helikoptern gick det att se hur båda vägbanorna på E6 plötsligt bara försvann. I stället för asfalt låg det högar av jord, omkullvälta träd och bilar. Ena änden av en blå buss stack upp ur hålet som uppenbarat sig i marken.

Enligt Västtrafik var inga resenärer ombord på bussen när den föll ner i rasmassorna i samband med jordskredet.

– Det vara bara föraren ombord. Föraren har fått ont i benet, men det ska ha gått bra, säger Kristian Lans, presskontakt på Västtrafik.

Bussen, som ersatte tågtrafiken mellan Göteborg och Uddevalla, var tom på resenärer när den körde ner i i rasmassorna.
Bussen, som ersatte tågtrafiken mellan Göteborg och Uddevalla, var tom på resenärer när den körde ner i i rasmassorna. Bild: Frida Winter

Tre personer skadade

Enligt Aftonbladet ska den första personen som larmade om händelsen ha försökt hindra andra från att köra ner i hålet. Trots det körde flera fordon rakt ner i rasmassorna.

– Det är fyra fordon, varav en buss, inblandade, säger Daniel Svensmark vid räddningstjänsten tidigt på lördagsmorgonen.

Enligt polisen har tre personer förts till sjukhus.

– De är lindrigt skadade, läget är stabilt. Alla tre kommer dock att stanna kvar på sjukhus över natten, berättade Caroline Karlsson på polisens informationsenhet, under lördagskvällen.

Lite längre ner ser man hur ena halvan av en Burger King-restaurang lutar ner i rasmassorna. Bland massorna syns också arbetsmaskiner. På båda sidorna om E6 pågick ett byggprojekt, där man höll på att bygga ett nytt industriområde. Men nu är allt i en enda röra.

ANNONS

– Efter bron är det bara ett stort hål där det stupar fem till sex meter rätt ner och där ligger bilar huller om buller, säger en polis till GP.

En person som finns på plats under lördagen för att hjälpa till med att leda om trafiken vet hur området brukar se ut. Det är en enorm skillnad mot hur det ser ut nu.

– Det är en katastrof, säger personen.

Under lördagen har räddningstjänsten också varit på plats för att utföra en riskanalys för de affärsfastigheter och den bensinmack som finns i området.

Polisen utreder grovt brott

På lördagsförmiddagen meddelade polisen att man inleder en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse och att man inlett en särskild händelse.

Det var när dagsljuset kom som polis tillsammans med räddningstjänst kunde konstatera att det finns en punkt på en höjd på östra sidan där det är troligt att raset startade.

– Vid den punkten finns även en byggarbetsplats där det genomförs sprängningar. Det är den kopplingen vi nu undersöker och om ett brott har skett i samband med raset eller inte, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Han uppger att raset lika gärna kan bero på naturen, men att en förundersökning inleds när det finns indikationer som visar att det skulle kunna vara ett brott.

ANNONS

– Det här kommer att bli en lång process, där det krävs utlåtande från experter och geologer, säger Gustafsson.

Bland annat kommer polisen att höra personal på den närliggande företagsparken där sprängning genomförts.

Ingen person är i nuläget delgiven misstanke om brott.

Specialtränade sökhundar sattes in

Räddningstjänsten har under lördagen arbetat i en sex hektar stor yta i rasområdet för att se att inga personer fastnat i skredet.

– Vi har speciell räddningspersonal på plats som är specialutbildade på ras. Vi kommer också att sätta in specialtränade sökhundar i området. Skredet skedde mitt i natten, och det finns ett stort skogsområde intill, säger Henrik Gunnarsson, presstalesperson hos staben vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Det är bland andra MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap, som bidragit med två specialutbildade hundekipage.

– Det är två hundekipage som är specialutbildade att leta efter personer där det skett ras i byggnader, eller som i det här fallet vägdelar, säger Elin Bohman, pressekreterare hos MSB.

Under en pressträff på lördagseftermiddagen meddelade dock räddningstjänsten att inga personer saknas efter jordskredet. Det fortsatta arbetet kommer i stället att handla om att titta på naturområdet för att se om det föreligger någon fara för framtida skred.

Polisen: Idiotiskt val att åka dit

Ett stort område har spärrats av för att allmänheten inte ska kunna ta sig till platsen. Det föreligger fortsatt en rasrisk i området, meddelar polisen.

ANNONS

– Man ska inte ta sig till raset av skälet nyfikenhet. Det är ett idiotiskt val att åka dit med tanke på att det finns risker som vi inte kan bedöma. Det är också redan svårt som det är i trafikläget, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

GP:s fotograf Olof Ohlsson, reporter Michaela Karlén, reporter Annelie Moran och fotograf Frida Winter på plats vid raset under lördagen.
GP:s fotograf Olof Ohlsson, reporter Michaela Karlén, reporter Annelie Moran och fotograf Frida Winter på plats vid raset under lördagen. Bild: GP

LÄS MER:Lastbilschauffören Uladzislau låg och sov när skredet inträffade i Stenungsund

LÄS MER:Se bilderna på jordskredet i Stenungsund

LÄS MER:Kommunen i stabsläge efter skredet

ANNONS