Fredagen 19 juli besökte den brittiske tonårspojken Nolhaga parkbad i Alingsås tillsammans med sitt lag i Gothia cup. På kvällen, vid 17-tiden, kallades ett stort räddningspådrag till badet. Pojken hade hittats livlös i bassängen och togs upp ur vattnet av personer på badhuset. De påbörjade hjärt- och lungräddning och han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.
Sex dagar senare kom beskedet att pojken avlidit av sina skador.
Polisens utredning har pågått lika länge. De har pratat med vittnen, med Alingsås kommun som driver badhuset, med Gothia cup som pojken deltog i – men den viktigaste frågan är fortfarande obesvarad.
Hittills har polisen ingen uppfattning om vad som hände minuterna innan pojken hittades i vattnet.
– Det är oklarheter när det är en ung person som avlider. Om han har slagit i någonting, finns det skador? Har han drunknat, till följd av vad? Eller är det en drunkning? Det är det vi vill utröna, säger lokalpolisområdeschefen i Alingsås, Johan Lundberg.
Ändrar rubricering
När pojken nu avlidit ändras polisens rubricering från vållande till kroppsskada, till vållande till annans död.
– Utredningen ändras inte, utan vår huvuduppgift är att försöka ta fram vad det är som har hänt, den var detsamma även i går, säger Johan Lundberg.
Utredningen bedrivs utan någon utpekad misstänkt.
– Det finns ingen misstänkt och vi har inga uppgifter i dag som tyder på det heller. Vi fortsätter jobba med att försöka få fram uppgifter från dem som kan ha varit på badet.
Väntar på obduktion
Det initiala larmet till SOS gällde ett hjärtstopp. Tidigt sa polisen att man då inte visste om pojken hamnat under vattnet efter att hans hjärta stannat, eller om hjärtstoppet berodde på drunkningen i sig. Det är fortfarande en fråga polisen försöker få besvarad.
– Det är därför obduktionen är en vital del, för att säga vad det är som har hänt med pojken. De uppgifterna vi har är att han har varit svårt skadad men exakt hur ska inte jag ge mig på, säger Johan Lundberg.
När obduktionsrapporten kommer vet han inte i nuläget.
I kontakt med brittisk polis
En viktig del av utredningen är att höra pojkens fotbollslag, berättar Johan Lundberg. Ännu har man inte hört något vittne som sett något innan pojken togs upp ur vattnet. I nästa led kommer polisen i Alingsås därför att höra av sig till sina kollegor i Storbritannien.
– Vi har hört vissa vittnesuppgifter men vi kommer också nu begära från engelsk polis att man tar ytterligare uppgifter. Vi har inte fått fram uppgifter som att någon har reagerat på något, men vi kommer ändå att höra personer i hans lag, det är vår ambition.
Då pojken legat svårt skadad på sjukhus har polisen inte kunnat höra honom. De har dock genomgående haft kontakt med familjen som varit vid pojkens sida på Sahlgrenska.
– Vi har träffat hans anhöriga, senast i går eftermiddag på sjukhuset och informerat dem om utredningen, säger Johan Lundberg.
”Två tragiska händelser”
För nästan precis ett år sedan avled 15-åriga Kidus från Etiopien, också han Gothia-spelare, efter att ha drunknat på samma badhus. Enligt Johan Lundberg finns likheter i hur de driver utredningen, men i övrigt hanteras de som isolerade händelser.
– Det är två separata utredningar på två tragiska händelser. Sen att de sammanfaller som de gör, vi är neutrala i varje utredning och gör varje utredning så gott vi kan.
Vad skulle kunna få utredningen att läggas ner?
– Vi gör allt vi kan för att försöka utröna vad som har hänt. Om vi inte får fram någonting som pekar åt något annat håll än att det är en olyckshändelse, när vi har kommit så långt, det är då som en utredning kan avslutas.
LÄS MER:Brittisk Gothia cup-spelare död efter drunkningsolycka
LÄS MER:Gothia cup: Vi är fruktansvärt ledsna
LÄS MER:Pojken i drunkningsolyckans familj vädjar: Låt oss ta hem vår son till England