Brobyggarpartiets nya förslag om en broförbindelse mellan Björkö och Öckerö ska nu utredas av Öckerös kommundirektör Rickard Vidlund.
Brobyggarpartiets nya förslag om en broförbindelse mellan Björkö och Öckerö ska nu utredas av Öckerös kommundirektör Rickard Vidlund. Bild: Maria Steen

Öckeröpolitiker om nya broförslaget: ”Finns mycket positiva saker”

Brobyggarpartiets nya förslag om en bro i Öckerö kommun ska nu utredas. Kommunstyrelsens politiker kommer återigen få sätta sig ned för att diskutera den infekterade frågan.
Men åsikterna mellan politikerna skiljer sig vitt och brett.

ANNONS
|

Brobyggarpartiets nya förslag om att upprätta en bro mellan Öckerö och Björkö ska nu utredas av Öckerös kommundirektör Rickard Vidlund. Kommundirektören kommer i sin utredning att delegera frågan till tjänstepersoner i Öckerö kommun med sakkunskap i frågan. Motionen kommer även skickas på remiss till Trafikverket.

När Trafikverket och tjänstepersonerna gett sina synpunkter kommer politikerna i kommunstyrelsen återigen få sätta sig ned och ta ställning till brofrågan – men åsikterna skiljer sig åt mycket bland styrelseledamöterna.

LÄS MER:Nytt förslag i brofrågan – så tycker Öckeröborna

Ordföranden: ”Intressant förslag”

Kristdemokrat och ordförande i kommunstyrelsen Jan Utbult säger att förslaget om en bro mellan Öckerö och Björkö diskuterats tidigare i samband med åtgärdsvalsstudien av väg 155 från 2021, men att det då avfärdades av Trafikverket då man inte ville finansiera kommunala förbindelser.

ANNONS

Jan Utbult tillägger även att Trafikverket då också bedömde att besparingen för minskad färjetrafik inte räckte till för att finansiera en bro mellan Björkö och Öckerö när alla fordon ändå behöver åka färja mellan Björkö och Lilla Varholmen.

– Men det kan ju vara så att det har ändrats nu. Idén är inte ny, men det är ett intressant förslag som är väl värt att pröva, säger Jan Utbult.

Jan Utbult (KD), ordförande i Öckerö kommunstyrelse.
Jan Utbult (KD), ordförande i Öckerö kommunstyrelse. Bild: Barbro Strömblad

Jan Utbult tycker det vore bra att binda ihop Björkö med de sammanbyggda öarna, bland annat eftersom det blir lättare för kommunal service att färdas mellan öarna.

– Det finns mycket positiva saker med förslaget, det måste man ändå säga. Sen beroende på vad Trafikverket säger, så får vi i kommunen ta ställning till det.

Maria Brauer (S), oppositionsråd i Öckerö kommunstyrelse.
Maria Brauer (S), oppositionsråd i Öckerö kommunstyrelse. Bild: Ängelina Ahlén

Oppositionsråd för Socialdemokraterna Maria Brauer säger att de inom partiet ännu inte diskuterat förslaget.

– Det är väl jättebra om frågan utreds, men det är i sin linda det här förslaget. Från socialdemokraternas sida är det här inget vi har tagit ställning till i nuläget, säger Maria Brauer.

Kommunstyrelseledamoten Anders Kjellgren och moderaterna i Öckerö kommun ser positivt på att knyta an öarna.

– Björkö kan ibland upplevas mer som en del av Torslanda än Öckerö kommun. Så vi vill ha en bättre kommunikation inom kommunen, självklart. Själva idén helt i sin ordning, men vi behöver veta vad förslaget kan få för konsekvenser.

ANNONS
Anders Kjellgren, (M) ledamot i Öckerö kommunstyrelse
Anders Kjellgren, (M) ledamot i Öckerö kommunstyrelse Bild: Sandra Svensson

Anders Kjellgren ser däremot med tveksamhet på två aspekter av förslaget: huruvida Trafikverket kommer vilja finansiera bron, och vilka konsekvenser det skulle kunna få för Björkö.

– Förslaget innebär ju faktiskt att man lägger all all bil och färjetrafik på Björkö. Det blir också en ganska omfattande byggnation och påverkan på södra delen av ön. Vi avvaktar de utredningar som måste ligga till grund för ett eventuellt beslut.

SD: ”Vill inte ha bro alls”

Mats Plahn, ordförande i Sverigedemokraterna Öckerö och ledamot i kommunstyrelsen, ser inte positivt på förslaget.

– Det är inte genomtänkt. Vad händer om det blåser 25 sekundmeter och de stänger av broarna, vad gör man med köerna som blir? Vi har redan problem med köer, och det blir ju inte bättre om alla bilar ska förbi Öckerö hamnplan som är smalt redan idag.

Mats Plahn (SD), ledamot i Öckerö kommunstyrelse.
Mats Plahn (SD), ledamot i Öckerö kommunstyrelse. Bild: Sverigedemokraterna Öckerö

Han tycker att Brobyggarpartiet, med en stor andel av sina väljare på nordöarna i kommunen, ska börja bygga bro där istället.

– Blir det enklare för folk att åka hit så blir det ju mer bilar, och det är det vi har problem med idag, vi har för mycket bilar. Om det ska byggas bro, bygg till nordöarna först, säger Mats Plahn.

Sverigedemokraterna Öckerö ser hellre att den infrastruktur som finns där idag redan, väg 155, ska byggas ut i stället.

ANNONS

– Vi var alla överens om med Göteborgs stad om att inte bygga bro. Så jag gillar inte förslaget. Vi vill inte ha en bro alls, absolut inte, säger Mats Plahn.

Vänsterpartiet Öckerös styrelseledamot Annika Andersson säger att partiet inte ännu avhandlat i partigruppen och vill därför inte ta ställning i frågan.

LÄS MER:Förslag på ny havsplan inför samråd – vindkraft prioriterad

LÄS MER:Livsfarliga sprattet: Tvättlina i halshöjd tvärs över cykelbana

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS