Bróna van Weiden driver second hand-butiken Rescue mission i Mölnlycke tillsammans med sin man.
Bróna van Weiden driver second hand-butiken Rescue mission i Mölnlycke tillsammans med sin man. Bild: Sofia Bednarek

Loppisexperternas bästa julklappstips

Genomsnittssvensken handlade julklappar för ungefär 3000 kronor förra året. Men det finns stora pengar att spara för den som väljer att shoppa second hand i stället för helt nytt. Second hand-butiksägaren Bróna van Weiden och återbrukaren Maria Frank ger sina bästa second hand-julklappstips.

ANNONS
|

Enligt branschorganisationen Svensk handel handlade svenskarna julklappar för i genomsnitt ungefär 3000 kronor förra året. I år säger prognosen att vi kommer handla för ytterligare ett par hundralappar. Men det går att komma undan betydligt billigare – genom att handla på second hand.

Maria Frank (tv) är en trogen kund och driver en butik där hon bland annat säljer återbruk och remake. ​Bróna van Weiden (th) driver second hand-butiken Rescue mission i Mölnlycke, tillsammans med sin man.
Maria Frank (tv) är en trogen kund och driver en butik där hon bland annat säljer återbruk och remake. ​Bróna van Weiden (th) driver second hand-butiken Rescue mission i Mölnlycke, tillsammans med sin man. Bild: Sofia Bednarek

Bróna van Weiden driver, tillsammans med sin man Michael van Weiden, second hand-butiken Rescue mission i Mölnlycke. Tillsammans med Maria Frank, som driver återbruks- och konsthantverksbutiken Fröken Flora, har de samlat ihop sina bästa second hand-julklappstips. Med tips på presenter till barnen, inredningsfantasten och retrosamlaren. Dessutom tipsar de också om vad man kan köpa till julklappsspelet och vad du skall hålla utkik efter om du vill göra dina egna julklappar.

ANNONS

LÄS MER:Efter kritiken – nu kan alla se julkalendern

Till barnen

Att hitta begagnade julklappar åt barn är ingen större konst. Det finns mängder med kläder, spel, böcker, gosedjur och leksaker och mycket av det som kommer in är i stort sett i nyskick och i vissa fall helt ouppackat. Och här finns det pengar att spara. Exempelvis en bok som säljs för några tior på begagnatmarknaden kan kosta runt 150 kronor ny. Maria tycker också att det kan vara ett bra sätt att lära barn om ekonomi och konsumtion att handla begagnat.

– Det är ett kul sätt för barn att lära sig att man kan handla för mycket mindre pengar. Det är också bra att köpa begagnat om barn ska köpa presenter åt andra barn.

LÄS MER:Test 2021: Godaste julmusten en kvartett

Till inredningsfantasten

Enligt experterna är naturmaterial och trä just nu stora inredningstrender. Och för den som letar julklapp åt inredningsfantasten finns det många begagnade fynd att göra.

Den klassiska picknickkorgen kan ju kännas som en lite konstig precis i december, men den brukar enligt experterna vara populär. Många köper den också enbart för korgen.

LÄS MER:Här är 13 julmarknader i och runt Göteborg

Till retroälskaren/samlaren

För att hitta klappar till den som älskar retro så måste man av naturliga skäl vända sig till begagnatmarknaden. Till skillnad mot övriga kategorier kan det dock bli ganska dyrt. För att hitta de riktiga retro-guldkornen är tricket att besöka butikerna ofta och att vara ute i god tid – gärna direkt när de öppnar.

ANNONS

Om du ska köpa en retrogryta, tänk då på att, om personen som ska få den har induktionshäll, kolla så att kastrullen du köper fungerar med induktion, vilket dessvärre inte är fallet med många äldre grytor. Ett sätt att kolla detta är genom att testa om den är magnetisk – då fungerar den.

LÄS MER:Här lyser himlen upp av norrsken – i Ale

Tips till julklappsspelet

Maria tipsar om att köpa begagnat till julklappsspelet. Böcker, sällskapsspel och husgeråd är exempel på saker som passar bra när man inte vet exakt vem mottagaren blir och där man kan komma undan billigt.

– Muggar säljer jag jättemycket av. Och nästan allt är ju för under 50-lappen. Man kanske ska ha en stor tekopp eller så vill man ha en egen mugg på jobbet, säger Maria.

– Eller så kan man sätta ett ljus i den, fyller Bróna i.

Enklare fiskeredskap är också ett exempel på en lite annorlunda grej som ofta dyker upp i second hand-butikerna. Särskilt sådana likt vindan på bilden.

Sällskapsspel är ofta ganska dyrt att köpa nytt och kan därför i vanliga fall vara svårt att rymma inom julklappsspel-budgeten. Men köper du second hand kommer du undan mycket billigare.

LÄS MER:Guide: Här hittar du julbord Göteborgsområdet

LÄS MER:Här är årets bästa julöl

Gör det själv-klappar

För den pyssliga kan ett alternativ vara att ge bort en hemmagjord julklapp. Då blir det både billigt och personligt.

ANNONS

Bróna bjuder på ett kanontips för den riktigt händige. Om man hittar en gammal kofta så kan man använda garnet från den till att sticka eller virka någonting annat. Hon har gjort precis detta med en kofta gjord av ull. Hon repade upp den och har stickat en barnkofta och en mössa av garnet, och räknar med att ha sparat ungefär 600 kronor på detta. Även knapparna är begagnade.

Virkade små dukar och glasunderlägg finns det hur många som helst av. Behandla dem med lite trälim utblandat med vatten och eventuellt några droppar akrylfärg så har du fina julgranshängen.

Pepparkaksformar kan ha många användningsområden. Man kan ju såklart ge bort dem som de är, men om du trär i ett rött sidenband så har du i stället skapat julgransprydnader. De går också att använda till att gjuta betongfigurer i.

När det kommer till gör det själv-julklappar så är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. En rostig kratta kan bli en champagneglas-hängare, en gammal kakform kan bli en liten ängel och de där gardinkrokarna du har i garderoben kan förvandlas till krokar och små figurer.

GP satsar på Härryda – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Härryda. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Härryda hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS