Inställda tåg efter växelfel

Två olika växelfel har ställt till det i tågtrafiken mellan Kungsbacka och Göteborg på måndagen. Ett tåg har spårat ur och trafiken fick stoppas helt.
Västtågen påverkades långt in på kvällen med flera inställda avgångar.
– Det är enkelspår för att glesa ut trafiken så att det inte blir så långa väntetider, säger Christian Blomquist, störningskoordinator på Västtrafik.

ANNONS

Flertalet tågavgångar på sträckan Kungsbacka-Göteborg ställdes in under måndagen. Först inträffade ett växelfel strax norr om Kungsbacka och Västtrafik satte in ersättningsbussar. Växelfelet orsakade flera inställda avgångar och kraftiga förseningar.

– Det finns ett spår att köra på men det kommer att bli väldigt mycket förseningar. Det kommer hänga i par timmar minst, säger Brian Hansen.

Därefter kom nästa problem för tågtrafiken. Ett Västtåg spårade ur i samma område och resenärerna på tåget blev fast i nästan två timmar.

– Nu har man konstaterat att det andra problemet är att ett tåg körde på växelfelet och har spårat ur, säger Moa Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket.

ANNONS

Spåret avstängt

Det urspårade tåget måste nu lyftas upp på rälsen igen, ett arbete som kräver stora maskiner.

– För att åtgärda det problemet behöver man stänga av spåren mellan 13.30 och 15.30. Då kommer man inte trafikera den här sträckan alls, det blir en totalavstängning, säger Moa Jansson.

– Man behöver få dit ganska stora maskiner och personal för att åtgärda det och sen ska man lyfta tillbaka tåget på spåret igen, säger Moa Jansson.

Körde mot rött

Under senare delen av eftermiddagen fick man tåget tillbaka på spåret och det kunde röra på sig, åtminstone ett par hundra meter. Detta enligt Kungsbacka-Postens reporter på plats.

– Det är bra att tåget rullar av sig själv för det är tanken. Vi måste få bort tåget därifrån för att laga växelfelet. Detta för att se hur mycket skada växeln har fått och hur lång tid det eventuellt kan ta att åtgärda det, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Anledningen till att tåget spårade ur var att föraren körde mot rött.

– Det som hände i morse var att tåget körde mot rött och körde av spåret. Det orsakade också växelfelet då det hoppade av, säger hon.

Tågen kör enkelspårigt

På måndagskvällen var det fortsatt problem på sträckan och många tåg ställdes in. Västtrafik har satt in ersättningsbussar.

ANNONS

– Det är enkelspår, och därför väljer man att glesa ut trafiken så att det inte blir så långa väntetider, säger Christian Blomquist på Västtrafik vid 18-tiden.

Enligt Västtrafik skulle tågen kunna passera som vanligt igen vid 19.20, men vid tjugo över åtta var fortsatt flera tåg inställda så sent som till 22-tiden.

ANNONS