Husbilen kördes hem från Spanien av ett strandsatt par

Göteborgarna Mariette Claeson och hennes man var fast i Spanien. I Sävedalen satt familjen Halleröd Palmgren och saknade sin husbil som stod på vinterförvaring i samma land. Via en Facebookgrupp fick de kontakt och sen började en konversation på Messenger som skulle bli flera meter lång.

ANNONS

För familjen Halleröd Palmgren från Sävedalen började historien på höstlovet – långt innan coronapandemin slog till. De var på husbilssemester i Alicante i Spanien, men eftersom det var en lång resa för barnen valde de att låta husbilen stå kvar och tog flyget hem. Tanken var att åka tillbaka på påsklovet och sen köra hem den, men coronapandemin satte effektivt punkt för de planerna.

– Min man var ett tag inne på att flyga ner och hämta den, men det kändes inte som någon bra idé, berättar Mia Halleröd Palmgren.

Tiden gick och i början av maj bestämde de sig för att lägga ut en förfrågan om att köra hem bilen i en Facebookgrupp för husbilsägare. De fick snabbt flera svar och bestämde sig för att kontakta ett par från Göteborg som befann sig inte långt från Alicante där husbilen stod.

ANNONS

De anlitade en husbils-uthyrningsfirma för att sköta den juridiska ansvarsfördelningen under resan och paret hämtade ut nyckeln på förvaringsplatsen. I söndags startade de färden och efter många och långa inlägg i Messengertråden kunde de leverera husbilen hos familjen Halleröd Palmgren i Sävedalen.

– Det var en fantastisk känsla. Och väldigt roligt att träffa dem efter all vår kontakt, säger Mia Halleröd Palmgren.

Levde i den strikta karantänen

Paret som överlämnade husbilen heter Mariette Claeson och Martin Svensson. Deras historia tog en vändning när de bestämde sig för att inte ta flyget hem från Spanien som planerat den 18 mars utan stanna i sitt hus i Torrevieja på den spanska sydkusten.

– I och med att vi inte visste så mycket då så var allt väldigt skrämmande. Och min man är riskgrupp så därför vågade vi inte ta flyget hem när coronaviruset hade börjat spridas, berättar Mariette Claeson.

Istället fick de leva i den strikta spanska karantänen under flera veckor.

Hon berättar att de bara lämnade huset när de skulle handla. Och att man då var tvungen att ha munskydd och sprita händerna innan man gick in i affären och att personalen sen satte på en handskar.

– När man körde tillbaka till bostadsområdet så kontrollerade polisen att man var ensam i bilen och så fick man visa upp kvittot som bevis på att man hade handlat mat.

ANNONS

Ångrar ni att ni stannade?

– Nej, det har vi inte gjort. För vår del så kändes det bra att det var så strikt. Vi har bekanta som blivit sittande i en liten lägenhet, och det hade inte varit roligt. Men i och med att vi kunde gå ut på tomten så var det helt okej för vår del.

Smockfulla flyg

Men när karantänen släppte så började de se sig om efter ett sätt att ta sig hem.

– Det fanns ett fåtal flyg men eftersom vi fick höra att de var smockfulla så tyckte vi inte att det var något alternativ, säger hon.

Förfrågan om att köra hem familjen Halleröd Palmgrens husbil passade dem därför perfekt.

– Vi är vana husbilsförare så det var inga problem att köra. Men det var en lite konstig känsla att köra genom ett stängt Europa. Allt var så annorlunda. Speciellt i Spanien var det helt tomt på vägarna, säger hon.

Alla campingplatser var stängda så de fick övernatta på bensinmackar tillsammans med lastbilarna. Och vid varje landsgräns fick de visa sina pass.

– De frågade om vi skulle hem. Jag antar att de såg att bilen kom från Sverige. Men det var väldigt vänligt överallt.

ANNONS

Efter fyra dagar på vägarna kunde de rulla in på uppfarten hos familjen Halleröd Palmgren i Sävedalen.

– Det var väldigt roligt eftersom hela familjen hade väntat så länge på sin husbil, säger Mariette Claeson som blivit lovad att få låna husbilen närhelst hon vill igen.

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS