I Ulrika Lysells garderob är det ordning och reda – en grundförutsättning för en klimatsmart garderob.
I Ulrika Lysells garderob är det ordning och reda – en grundförutsättning för en klimatsmart garderob. Bild: Paul Wennerholm

Garderobscoachen Ulrika Lysell vill få dig att shoppa mindre

Ulrika Lysell jobbade tidigare med försäljning och handel. Men efter ett klimat-uppvaknande bytte hon sida och fokuserar nu på det motsatta – att få sina kunder att köpa mindre.

ANNONS
|

Under många år jobbade Ulrika Lysell, boende i Mölnlycke, med försäljning. Först som centrumutvecklare, sedan med att sälja underkläder och så småningom med e-handel på ett postorderföretag – anställd för att ”sätta franskt mode på kartan”. Och exakt vad det innebar blev snabbt tydligt:

– Vi måste sälja! Tryck på nu! Precis som förra året, fast öka rabatterna, säger Ulrika Lysell.

Kampanjerna blev alltmer aggressiva. Hon såg hur kläderna flög ut från lagret och de som kom i retur skickades till Polen för att tvättas och packas om för att sedan skickas ut till nya kunder. Och det var då hon började känna avsmak för sitt jobb.

ANNONS

– Till slut så kände jag bara att det här är så osmakligt, det här känns inte rätt. Jag kan inte stå bakom det här.

Ett av Ulrika Lysells tips för att få dina kläder att hålla längre är att hänga ut dem för att vädra, i stället för att tvätta dem.
Ett av Ulrika Lysells tips för att få dina kläder att hålla längre är att hänga ut dem för att vädra, i stället för att tvätta dem. Bild: Paul Wennerholm

Fick upp ögonen för textilindustrin

Ulrika sade därför upp sig och började i stället jobba med ett annat stort intresse – mat. Som en av de första anställda var hon med och byggde upp Garveriet i Floda. Tanken var att de skulle skapa ett center för innovativ hållbarhet med fokus på mat och hon berättar att det var här hon på allvar kom i kontakt med personer som var duktiga på hållbarhet på olika sätt. Och hon minns framför allt en föreläsare de hade:

– Vi hade en skräddare där som pratade om textilindustrins smutsiga baksida. Hur otroligt mycket koldioxidutsläpp kläder och textilindustrin bidrar med.

I huvudsak jobbade Ulrika med konferenser och event på Garveriet. Men när pandemin kom dog den branschen ut och hon tvingades att gå. Detta innebar dock att hon fick chansen att stanna upp och fundera över vad hon ville göra i stället och det var då idén till garderobscoachen föddes.

– Nu fick jag verkligen tillfälle att fundera på vad jag vill använda all min energi och mitt brinnande intresse för hållbarhet till, men även inom stil och kläder. Och att kunna lägga det här engagemanget och intresset på någonting som jag känner är meningsfullt.

ANNONS
Ulrika Lysell visar upp beviset för gången hon senast ramlade dit och köpte kläder hon inte behövde – en kostym hon köpte efter en anställningsintervju: ”Jag tyckte att det hade gått jättebra och jag kände mig så sjukt pepp”.
Ulrika Lysell visar upp beviset för gången hon senast ramlade dit och köpte kläder hon inte behövde – en kostym hon köpte efter en anställningsintervju: ”Jag tyckte att det hade gått jättebra och jag kände mig så sjukt pepp”. Bild: Paul Wennerholm

”När folk blottar sig så kommer det fram saker”

Nu har Ulrika Lysell helt bytt sida. Från sälj till köpstopp. Som garderobscoach arbetar hon med att hjälpa sina kunder att se vad de redan har och hur kläderna kan kombineras för att de ska passa i fler sammanhang, så man inte köper kläder man inte behöver.

– Det är otroligt mycket av kläderna som hänger i garderoben fortfarande med prislapparna kvar.

Ulrika berättar att ett vanligt fel många gör är att de inte planerar sina klädinköp.

– De handlar på impuls, eller av andra anledningar än att de behöver plagget. Man försvarar det med att man ”villhöver”, eller att man är glad, eller det är en social grej att gå och shoppa. Och här vill jag liksom få människor att tänka till.

Skapa en klimatsmart garderob – tips från coachen

  • Håll ordning – om du inte ser vad du har så är risken stor att du köper onödiga plagg som du kanske inte behöver, eller redan har.
  • Rensa – ha färre plagg, men som går att kombinera. Tänk smart!
  • Sköt om dina kläder – slipp köpa nytt genom att vårda dina kläder bättre. Skippa sköljmedlet och vädra kläderna i stället för att tvätta dem till exempel.
  • Undvik singelplagg – försök köpa kläder som passar in i flera olika sammanhang eller outfits.
  • Planera ditt köp – köp med eftertanke. Passar plagget in i din garderob? Behövs det?
  • Aktivera dina plagg – häng plagg i garderoben tillsammans som passar ihop, gärna direkt när du har köpt ett nytt. Passar det inte in – lämna tillbaka det.
  • Jobba efter säsong – häng bort det som inte passar för säsongen, så får du lättare att överblicka din garderob.
  • Köp begagnat – utgå från att alltid köpa second hand och om du väl måste köpa någonting nytt – gör din hemläxa först.

Gjort samma resa själv

Innan Ulrika kom till insikt om sitt beteende och hur det påverkar klimatet hade hon själv ett helt annat konsumtionsmönster.

– Det var inte speciellt sunt. Jag har ju köpt kläder för att jag var på gott humör, kände att jag hade flow en bra dag, eller för att den var billig och är bra att ha hemma.

Men nu planerar Ulrika sina klädinköp noga, även om till och med den bäste kan trilla dit ibland. Hon minns när det hände senast.

ANNONS

– Jajamensan! Jag köpte en kostym efter att jag hade varit på en anställningsintervju. Jag tyckte att det hade gått jättebra och jag kände mig så sjukt pepp. Men den har jag inte använt så mycket. Så då handlade jag av fel anledning.

GP satsar på Härryda – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Härryda. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Härryda hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg.

ANNONS