Förskolan odlar solrosor i kampen mot barncancer

För andra året i rad har en kedja av solrosor odlats på ett gärde i Hålanda. Nytt för i år är förskolan Barnkullens delaktighet i projektet där förbipasserande uppmanas plocka solrosor i kampen mot barncancer.
– Man ska betala! På den skylten! säger ett av förskolebarnen.

ANNONS

Gärdet i Hålanda är inramad av tätt växande solrosor. Vid vägen står en skylt: ”Plocka solrosor i kampen mot barncancer.”

Förskolan och föräldrakooperativet Barnkullen håller till en kort promenad från gärdet. Tillsammans med sin pappa har Isabelle Petersson sått solrosorna, för andra året i rad. Förra året samlades det in runt 26 000 kronor till Barncancerfonden och i år är summan redan uppe i 46 000 kronor.

– Här är bilar hela dagarna som kör in och ställer sig och plockar, berättar pedagogen Martina Karlevid.

Barnkullen, med initiativ av en förälder, är ambassadörer för projektet och pengarna som samlas in går oavkortat till Barncancerfonden. På den handmålade skylten står en uppmaning om att skänka en valfri summa i utbyte mot de plockade solrosorna.

ANNONS

– Barnen, nu får ni berätta, säger Martina Karlevid. Varför har Isabelle och Isabelles pappa sått med traktorn?

– För att de sjuka barnen ... att det är sjuka så de kan inte vara hemma hos mamma och pappa eller någonting, säger Alma Eriksson.

– De bor på sjukhuset. De behöver pengar så att de får bättre medicin, instämmer Oscar Roos.

– Vi måste skicka pengar, säger barnen i kör.

– Om de inte får medicin så kan de dö, säger ett av barnen.

LÄS MER:Bönder satsar på blommor för bin

Tillsammans med förskolepersonalen har barnen pratat och diskuterat projektet, varför det är viktigt att Barncancerfonden finns och vad det kan innebära för ett barn att ha cancer.

– Det är väl det som är det mest påtagliga – att barn får vara på sjukhus för att det är så sjuka. Man får plocka ner det på en nivå så att barn förstår, säger Martina Karlevid.

Efter en stund springer barnen ut på gärdet och hjälps åt att plocka de gula blommorna.

Vad ska man göra när man plockat solrosorna?

– Man ska betala! På den skylten! säger ett av barnen och pekar på skylten.

Vissa solrosor får man inte plocka, förklarar Martina Karlevid, det är viktigt att låta alla insekter få göra sitt jobb.

ANNONS

– De som har bi och getingar på får man inte plocka, konstaterar Isabelle Petersson. För de gör så att de blir större och större, så man får honung och frukt och så.

LÄS MER:Plocka solrosor i kampen mot cancer

Förskolan Barnkullen har ett stort fokus på miljön och pratar ofta om vad man kan göra för att gynna och vara rädda om skog och mark.

– Vi har ett väldigt stort miljötänk. När solrosorna är färdiga då kan vi tänka på hur mycket solrosfrön som blir kvar, det blir mat till fåglarna under hösten och vintern. Så det lägger vi ut. Vi försöker hela tiden tänka ett steg längre, hur kan vi göra med det här? Vi tar tillvara på mycket material som vi använder till vår pysselvardag, säger Martina Karlevid.

Gynnsamt för alla inblandade

Fenomenet att odla och uppmana till självplock av solrosor har funnits i några år, men har tidigare inte varit organiserat av Barncancerfonden. Under året har Katarina Gustafsson, partneransvarig på Barncancerfonden, sammanställt och uppmanat bönder och lantbrukare att odla solrosor på sina marker.

Katarina Gustafsson, partneransvarig på Barncancerfonden.
Katarina Gustafsson, partneransvarig på Barncancerfonden. Bild: Karl Nordlund

Det började på Gotland och nu har insamlingarna spridits till stora delar av landet. Under 2021 har ett 30-tal bönder och lantbrukare startat insamlingar.

– Målet i år var 500 000 kronor, denna veckan är vi uppe i 800 000 kronor. Det är helt otroligt, säger Katarina Gustafsson.

ANNONS

Utöver att bidra till välgörenhet innebär solrosorna en större biologisk mångfald.

– Vi tycker att detta är en fin kombination – solrosodlingarna är bra för bin och pollinering samtidigt som insamlingen bidrar till att stötta barncancerforskningen och de barn och familjer som drabbas av barncancer.

Att involvera en förskola, som Barnkullen i Hålanda, i insamlingen är något nytt, menar Katarina Gustafsson.

– Det är fantastiskt, verkligen, jag tycker det är fantastiskt överhuvudtaget att man ger barn i den ålder möjlighet att hjälpa andra, säger hon.

Planerna för nästa års solros-insamlingar är redan igång.

– Nästa år är kanske målet en miljon.

GP satsar på Ale – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ale i mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Ale hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg

ANNONS