En av Sveriges mest unika orglar finns i Jonsered

Det finns 477 kyrkorglar i Göteborgs stift, men det är i Jonsereds kyrka som den kanske mest intressanta av dem finns.
– Den är ett unikum i stiftet och en höjdpunkt i Sverige, ja även internationellt är den av betydelse, säger orgelexperten Carl Johan Bergsten.

ANNONS
|

I den nyrenoverade kyrkan högt uppe på kullen bakom skolan i Jonsered är Carl Johan Bergsten i full gång med att inspektera kyrkans två orglar. En av dem, byggd 1783 av Pehr Schiörlin, en av den tidens stora svenska orgelbyggare, är något alldeles extra.

– Det är den enda Schiörlin-orgeln i Göteborgs stift, dessutom i väldigt fint originalskick. Det är unikt att ha en så intakt orgel som denna, berättar Carl Johan Bergsten entusiastiskt.

Han är en av flera orgelexperter som fram till 2022 ska inventera samtliga orglar i Göteborgs stift och i det arbetet är Partilles kyrkor först ut.

ANNONS

Syftet med inventeringen är att få en bild av underhålls- och renoveringsbehov, men även att dokumentera med bilder och ta reda på historiken bakom instrumenten.

– Många orglar har ju flera historiska lager. Inte så sällan har du en ny orgel bakom en gammal fasad, och man kan ha använt gamla delar, lagt till nya och byggt om på olika sätt. Det är detta som ska kartläggas, förklarar Carl Johan Bergsten.

Mycket fint originalskick

I det sammanhanget är Jonseredsorgeln speciell då den är i originalskick, även om vissa delar som de minsta piporna, baspedalerna, manualens tangenter och själva lungan i orgeln, den stora blåsbälgen, bytts ut mot exakta replikor vid renovering.

Från början beställdes orgeln av Engelska församlingen i Göteborg, innan själva kyrkan fanns på plats. Möjligen packades den aldrig upp och såldes några år senare till Örgryte gamla kyrka för att 1868 hamna på sin nuvarande plats i Jonsereds kyrka. Köpare var familjen Gibson med söner som lät bygga kyrkan, liksom det mesta i Jonsered.

LÄS MER:Livlig historia bakom Partille herrgårds strama yta

– Orgeln användes fram till 1927 då ett harmonium (tramporgel) inköptes. Schiörlinorgeln hamnade i malpåse, berättar Carl Johan Bergsten.

– På 20-talet och några decennier framåt blev det också populärt med romantiska orglar som hade en annan klangbild med stråk- och orkesterstämmor, till skillnad mot Schiörlinorgeln som är en barockorgel, förklarar han.

ANNONS

1949 återupptäcktes den igen när man ville tillbaka till en friskare klang och 1951 restaurerades orgeln.

LÄS MER:Partilleguiden: Världsartister och lokala förmågor i höstens kulturutbud

Många flugor i piporna

– Efter så lång tid hade rätt många flugor hamnat i piporna, säger Carl Johan Bergsten och skrattar.

Att just Jonserds kyrka har en så gammal och välbevarad orgel är i grunden inte så konstigt, enligt Carl Johan Bergsten.

– Ofta är det så att stora församlingar och pastorat med god ekonomi har nyare orglar, för de har ju råd! Därför hittar man ofta de gamla exemplaren i fattigare pastorat.

En som är särskilt glad över Jonsereds orgel är kantorn Annette Lennartsson.

– Orgeln är såå fin! Liten och behändig också, och jättefin att spela på. Med bara en manual kanske man tror att den är liten till sitt ljud också, men den fyller verkligen hela kyrkorummet, säger hon.

– Liten till formatet men stor till klangen, fyller Carl Johan i.

– Att sitta och spela på den är också fantastiskt, säger hon, tar av sig sina sneakers och demonstrerar ljudet till tonerna av Benny Anderssons vackra Tröstevisa.

Världsstjärna på besök

Därefter berättar hon att kyrkan snart gästas av en riktig världsstjärna som en del av Göteborgs internationella orgelfestival.

– Kimberly Marshall kommer den 13 oktober, då är det riktiga nördar här, det är så härligt!

ANNONS

LÄS MER:EU satsar miljoner i Jonsered

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

ANNONS