19-åriga Elina Thinsell omplaceras nu från  Lackarebäcks äldreboende till ett nytt korttidsboende.
19-åriga Elina Thinsell omplaceras nu från Lackarebäcks äldreboende till ett nytt korttidsboende. Bild: Tobias Holmgren

Elina, 19, flyttas från äldreboendet – till ett nytt korttidsboende

I flera månader har 19-åriga Elina Thinsell fått bo på ett äldreboende, efter att ha drabbats av en sällsynt nervsjukdom. Sedan dess har hon kämpat för att få förflyttas till en enhet med specialistsjukvård, men under måndagen kom kommunens dom – hon flyttas till ett annat korttidsboende, skriver Mölndals-Posten.

ANNONS
|

Två dagar, det är vad 19-åriga Elina Thinsell fick på sig av kommunen för att packa ihop sina tillhörigheter för att flytta till ett nytt boende. Men någon plats på en enhet med specialistsjukvård blev det inte, i stället väntar en flytt till ett kommunalt korttidsboende, rapporterar Mölndals-Posten.

Från det privatägda äldreboendet omplaceras Elina Thinsell till kommunens enhet Fallströmmen, ett före detta äldreboende som numera används som korttidsboende och för vård i livets slutskede.

– Jag blir ledsen och gråtfärdig. Som jag ser det ska ju Elina inte hem på ett tag. Hon ska få specialiserad rehabilitering. Jag vet att Mölndals stads invånare inte tycker att det är rätt, säger Elinas pappa, Charlie Thisell, till tidningen.

ANNONS

”Jag tappar orken på nytt”

Beslutet motiveras av kommunen genom att hon via det nya korttidsboendet får tillgång till ett team som kan underlätta för en kommande flytt hem till familjen på Lindome.

Korttidsplaceringen har förlängts en månad, till i slutet av juni.

LÄS MER:Elina, 19 år, bor på äldreboende – kan inte gå eller sitta utan hjälp

Elina själv oroar sig för den stundande flytten, och för att omplaceras till en annan enhet som saknar specialkunskaper om hennes nervsjukdom. Hon tror också att stressen inför flytten riskerar att påverka nervsystemet negativt.

– Jag får känslan av att de snart vill skicka hem mig. Det är klart att det oroar mig. Jag tappar orken på nytt, jag vet inte hur jag ska orka hålla motivationen uppe när det bara blir hinder efter hinder. Jag börjar tappa hoppet, säger hon.

Kommunen: ”Det är rätt vårdnivå”

Efter att Charlie Thinsell i ett mejl lyft frågan om sin dotters omplacering till Eva Klang Vänerklint, förvaltningschef på vård- och omsorg, svarar hon att hon inte kan uttala sig om enskilda ärenden. Hon tillägger:

”Om en person anses vara utskrivningsklar från sjukhus så innebär det att ansvarig doktor har tagit ställning utifrån patientens sjukdomstillstånd och bedömer att regionen har uttömt sina möjligheter och med det, anser att det är rätt vårdnivå med kommunens insatser.”

LÄS MER:Erikas son Vide fick rätt till stöd – väntade sex år på hjälp från socialtjänsten på Öckerö

LÄS MER:Familjen kan tvingas lämna bort 13-årige Alfred

LÄS MER:85-åring fick rätt mot kommun – slipper misär

ANNONS