Efter branden – så kan nya butiken på Källö-Knippla bli

I augusti förra året drabbades Källö-Knippla av en stor brand som orsakade förödelse. Ett år senare planeras nu en ny, större byggnad med butik, restaurang och bostäder som ska återställa öns knutpunkt – om bygget beviljas.
– Det är oerhört viktigt för ett litet samhälle som Knippla, säger Tomas Hafstrand, en av de ansvariga för byggprojektet.

ANNONS
LocationÖckerö||

Den 16 augusti 2022 startade en brand på Källö-Knippla i Göteborgs norra skärgård. Räddningstjänsten kämpade mot branden, men lyckades inte hindra den från att spridas. En matbutik, restaurang och flera lägenheter ödelades helt.

Platsen var en viktig knutpunkt för många öbor, som de i över ett år nu fått leva utan. Nu har handelsföreningen centrum, som ägde byggnaden, tillsammans med en arkitektbyrå ritat upp planerna för hur det nya bygget på platsen kan komma att se ut.

Branden drabbade många av öborna stort känslomässigt. Byggnaden, där bland annat en coop-butik låg, gick inte att rädda.
Branden drabbade många av öborna stort känslomässigt. Byggnaden, där bland annat en coop-butik låg, gick inte att rädda. Bild: Läsarbild

Tomas Hafstrand, styrelsemedlem i handelsföreningen centrum, är en av de ansvariga för det nya byggprojektet på Källö-Knippla som nu inväntar bygglov.

– Det blir en affär som blir ungefär 25 procent större än den var innan, och nu får vi femton lägenheter istället för tre som det var innan, säger Tomas Hafstrand.

ANNONS

Hyreslägenheter för unga

I ritningen som tagits fram består den tre våningar höga byggnaden av en Coop-butik och restauranglokal på bottenplan, samt femton lägenheter på andra och tredje plan.

Lägenheterna varierar i storlek från 33,5 kvadratmeter upp till 91,9 kvadratmeter. Åtta av lägenheterna, som samtliga är omkring 35 kvadratmeter stora, kommer handelsföreningen själva att köpa upp och hyra ut i andra hand.

– Det är många ungdomar som har inte råd att köpa bostäder på ön. Så tanken är att kunna erbjuda dessa hyreslägenheter till dem, men även till äldre som vill sälja sitt hus och få ett bekvämare boende, säger Tomas Hafstrand.

Tomas Hafstrand är en av de ansvariga för det nya tänkta bygget.
Tomas Hafstrand är en av de ansvariga för det nya tänkta bygget. Bild: Privat

Bostadsrätterna kommer inom de närmsta veckorna att läggas ut för annonsering. Hyreslägenheterna har de redan mottagit intresseanmälningar för, där har redan alla utom en blivit tingade.

– Om det går som det ska blir det inflyttning juni 2025, säger Tomas Hafstrand.

”Blir det fördröjningar blir det troligtvis ingenting”

Det är flera saker som måste gå i lås för att den tänkta byggnaden ska kunna bli verklighet. Dels inväntar handelsföreningen besked om bygglov, som de hoppas få den 18 oktober.

För att projektet ska gå att ro i hamn krävs dessutom att tillräckligt med bostadsrätter säljs, samt att inga överklaganden av bygglovet sker, vilket kan orsaka förseningar i processen. Det har föreningen helt enkelt inte råd med.

ANNONS

– Vi driver en provisorisk affär på ön, och i augusti 2024 finns inga försäkringspengar kvar. Under 10 månader får vi alltså själva stå för samtliga kostnader för att driva den. Om det blir fördröjningar, då håller det inte ekonomiskt. Då blir det troligtvis ingenting med nånting, säger Tomas Hafstrand.

”Känns fantastiskt bra”

I föreningens förslag blir byggnaden betydligt större än tidigare. Tomas Hafstrand menar att det skulle kunna besvära vissa öbor, men att det är nödvändigt.

– Vi måste ha volymen för att få ekonomin att kunna driva butiken vidare, butiken bär sig inte själv eftersom det inte bor tillräckligt många personer på ön året runt. Gästhamnen är beroende av affärens överlevnad och tvärtom.

Om allt går handelsföreningens väg tas det första spadtaget i mars nästa år. Något Tomas Hafstrand ser fram emot, som själv är boende på Källö-Knippla.

– Det hade känts fantastiskt bra. Det är oerhört viktigt för ett litet samhälle som Knippla att man har denna knutpunkt.

LÄS MER:Kraftiga branden chockade öborna: "Hörde lågorna"

LÄS MER:Nytt förslag i brofrågan – så tycker Öckeröborna

LÄS MER:Förslag på ny havsplan inför samråd – vindkraft prioriterad

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS