De stod 30 meter från blixtnedslaget – ”allt blev vitt”

När åskvädret drog in gick Björn Storm och hans fru Lotta ut i trädgården för att beundra naturkrafterna. Sekunderna senare small det, och när blixten slog ner bara 30 meter ifrån dem blev allt vitt.
– Tryckvågen var enorm och sög andan ur bröstet, säger Björn.

ANNONS
|

Det djupa åskvädret bildades sent under tisdagskvällen och vandrade sakta upp över de östra delarna av Kungsbacka. Björn Storm och hans fru Lotta anade att det snart skulle vara över dem, så Björn gick ett varv i huset för att dra ur de viktigaste elinstallationerna.

Sedan gick paret ut i trädgården för att bevittna naturkrafterna.

– Vi har alltid tyckt att det är fascinerande med åska och Lotta ville fotografera, berättar Björn.

Blixtar och knallar kom allt tätare, innan det small till ordentligt.

– Det var en enorm smäll, allt lystes upp och tryckvågen var enorm, det kändes i revbenen och det var som den sög andan ur kroppen på oss, säger Björn.

ANNONS

Hans fru Lotta beskriver hur allt blev vitt.

– Det var kanske ett par sekunder efter själva smällen när man varken hörde eller såg någonting, säger hon.

LÄS MER:Stort oväder i natt – stopp i spårvagnstrafiken

App larmade om brand

Snart larmade SOS-appen i parets mobiler att det brann.

– Jag fick upp ”brand i villa” och enligt appen var det 60 meter från oss. Vi såg inget men snart kom brandkåren och då fattade vi att allt detta hängde ihop så vi gick över till grannen, för att se om vi kunde göra något eller hjälpa till, berättar Björn.

Blixten hade slagit ner i grannens växthus, bara 30 meter från Björn och Lotta stått för att beundra naturkrafterna. Urladdningen sprängde upp elkabeln från växthuset och tog sig sedan vidare in i huvudbyggnaden och upp på vinden. Det är där brandvarnaren larmar, när det uppstår rökutveckling och det är den som får grannarna att ringa 112.

Sprängts upp ur jorden

Dagen efter visar Björn upp den sönderbrända kabelkanalen, som blixten sprängt upp från flera decimeters djup i jorden. Över hela husfasaden hänger lera och jord kvar efter det våldsamma blixtnedslaget.

– Det är egentligen först nu man fattar vilka enorma krafter som släpps loss i ett åskväder. Och detta visar ju också att det inte stämmer att blixten alltid söker den högsta punkten. I så fall borde den ju tagit i vår flaggstång i stället för ett växthus som ligger mycket lägre, säger Björn Storm.

ANNONS

Och den lilla byn strax utanför Fjärås drabbades hårt under monster-åskan. Bara ett stenkast från Björn och Lotta Storm bor Kjell Gustavsson med sin fru. Även Kjell fick onda aningar när blixtarna och knallarna kom allt tätare sent under tisdagskvällen.

– Jag har respekt för åska så jag gick ut och kopplade bort strömmen från robotklipparen. Men när det var som värst slog blixten ner i berget bakom oss, det skakade i hela huset, berättar Kjell.

LÄS MER:Inställda tåg på grund av värmen

Strömmen borta

Hans jordfelsbrytare på garaget slogs ut, strömmen gick och smällen fick betongbitar att lossa från garageuppfarten.

– Det är väldiga krafter när det går loss så här, säger Kjell, som tidigt på morgonen fått tillbaka strömmen.

Det hade inte Björn och Lotta Storm.

– Elbolaget är här nu, men de säger att det är helt rensat på min plats i elskåpet. Allt är borta, säger han.

En sista fråga – nästa gång det drar in ett mäktigt åskväder, går du och Lotta ut igen får att titta på naturens krafter?

– Nej, efter detta så känner man att det här med åska, det är på riktigt. Så nästa gång håller vi oss nog på insidan.

ANNONS