Corona har gett extra glid till skidklubben i Partille

Corona har gett extra glid till Saiks rullskidåkning i Partille.
– Istället för att träna inne i en hall så tänker man att smittriskerna är mindre utomhus, säger Odd Wallum, skidsektionens ordförande i Sävedalens AIK.

ANNONS
|

Det är en av de sista dagarna i augusti och eftersmaken av sommaren ligger kvar i luften när ett 50-tal skidåkare, allt från förstaklassare till pensionärer, snörar på sig pjäxorna på parkeringen vid Öjersjö brunns skola.

– Det är lite läskigt ibland, säger 14-åriga Elsa Moqvist.

Hon får medhåll av jämnåriga Ida Hammarberg.

– Det är lite ovant precis efter vintern när man åkt på snö, det gör lite ondare att ramla, säger hon.

Odd Wallum, ordförande för Sävedalen AIK:s skidsektion, delar snabbt upp gruppen och medan de vuxna och äldre ungdomarna beger sig mot ett lite tuffare och längre pass blir de yngsta kvar på skolgården. En del har inlines och andra har för första gången lånat rullskidor av klubben och testar balansen på asfalten.

ANNONS

60 procent fler

Odd Wallum berättar att de har sett ett markant uppsving i intresset för sporten under våren.

– Vi har blivit ungefär 60 procent fler på träningarna under våren. Det är mycket som är dåligt med corona, men istället för att träna inne i en hall så tänker man att smittriskerna är mindre utomhus.

Tränarna, som också är föräldrar, kör en uppvärmningslek med svarta, orangea och gröna konor som ska flippas över och sen stafett. En handfull debutanter har tagit sig till höstens första samling. Maja Johansson, som varit med i ungefär ett år, tycker om att träffa sina kompisar och att köra stafetter.

– Jag har testat cykling, handboll och fotboll och flera andra sporter, men det här är mycket roligare. Så får man vara uppe lite senare på kvällen, säger hon och tillägger att det också är kul när de går in i Skidome och åker fort på snön.

Mer snövana tack vare domen

Just att klubben sedan Skidome, inomhusarenan för skidåkning i Kviberg, byggdes har fått tillgång till snö en längre tid under året har också bidragit till ett större intresse och högre nivå på skidåkningen.

Det har tidigare varit utmanande att ha en skidklubb i en annars ganska snöosäker kommun.

ANNONS

– Sedan arenan byggdes har vi nästan bättre förutsättningar än de i Norrland. Vi har märkt av att vi har mer snövana när tävlingssäsongen sätter igång, för då har vi redan åkt skidor i två månader, säger Odd Wallum.

Det är en trend han har sett på flera håll på ställen i södra Sverige som har tillgång till snö längre. Sävedalens AIK har just nu främst två lovande åkare runt 20-årsstrecket som elitsatsar, Lisa Jonsson och Rebecca Lekberg.

Klubben har också dragit nytta av att den har flera sektioner, många orienterare är även skidåkare. Men att det finns ett underlag för skidklubben i och kring Partille råder det inget tvivel om, för så fort det fallit tillräckligt med vita flingor för att klubben ska kunna dra spår på närliggande Partille golfbana flockas entusiasterna, berättar Odd Wallum.

– Då är det kaos på parkeringen, så det finns många skidintresserade i Göteborgsområdet.

Skidträning i Partille

Sävedalens AIK:s skidsektion kör träning på snö i Skidome i Kviberg en del av året, sen barmarksträning med intervaller och styrka en del av året och rullskidåkning en del av året.

När det kommer tillräckligt med snö drar klubben spår på Partille golfbana i Öjersjö.

De har både träningsgrupper för yngre och vuxna, men i lite olika former.

Klubben har ett antal skidor att låna ut till de yngre deltagarna.

Aktuell information finns på klubbens hemsida och Facebookgrupp.

LÄS MER:Timo Räisänen visar sitt lugn i Jonsered

Missa inte det senaste från Partille!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

ANNONS