Beslutet: älgko och hennes kalvar ska skjutas

Under hösten har en debatt om älgarna i Lerum uppkommit bland invånarna. Vissa menar att älgarna är en fara medan andra tycker att de ska lämnas ifred. Polisen har nu beslutat att skjuta en ko och hennes två kalvar.
– Det finns en tydlig risk att människor kommer till skada, säger poliskommissarie Stefan Holm.

ANNONS
LocationLerum|
|

På sociala medier har det under hösten pågått en debatt kring älgarna i Lerum. Det finns en delad bild bland invånarna i huruvida detta är ett problem och hur det ska tas hand om. “De har lika mycket rätt att vara här som vi”, skriver vissa, medan andra berättar om skrämmande möten med älgkor som varit aggressiva.

Mattias Jansson, kommunikatör på Lerums kommun, berättar att problemet uppstod redan för två år sedan. Då var det en älgko som dödade två hundar och skadade en man.

– För två år sedan var det en älg som var väldigt oförutsägbar och aggressiv. Man beslutade att skjuta kon och dess två kalvar. Eftersom det gick så illa då har man nu en ökad oro och rädsla kring älgarna, säger Mattias Jansson.

ANNONS

LÄS MER:Farliga älgar skjutna i Lerum

Lerums kommun har fått in flera meddelanden via sociala medier om älgarna. Dessutom har kommunens kundtjänst mottagit drygt 20 ärenden. Det är tydligt att det finns blandade känslor hos invånarna, säger Mattias Jansson.

– Vissa säger att de är ståtliga djur, att de borde föras till skogen och lämnas ifred. Andra säger ”ska vi vänta tills något hemskt händer?”.

I tisdags tog sig flera älgar in på en förskolas lekplats och gick runt på gården, senare samma kväll hade två kvällsvandrare blivit jagade av älgarna. I samband med detta har polisen nu beslutat att ge jägare tillstånd att skjuta en älgko och hennes två kalvar. Sedan beslutet fattades har många uttryckt sin upprördhet på sociala medier.

– Oavsett vilket beslut som tas kommer folk bli missnöjda, säger Mattias Jansson.

Sven Bogg var i fredags på besök hos barn och barnbarn i Lerum och stötte på en älg ute på gatan mitt i radhusområdet.

– Det kom några skrämda grannar och varnade för älgen. Jag är jägare så jag vet hur man hanterar de här fina djuren, man ska inte gå för nära och ha respekt, säger Sven Bogg.

Han tycker att beslutet om att skjuta älgarna är onödigt.

– Jag tycker inte det behövs, bara man håller avstånd så är det ingen fara. När löven sen försvinner och vintern kommer så kommer älgarna sluta röra sig i stan.

ANNONS

LÄS MER:Så ska du göra när du får ett oväntat möte med en älg

Beslutet att skjuta älgarna är för invånarnas säkerhet, menar Stefan Holm, kommissarie på polisen i Lerum.

– Det är helt enkelt så att jag bedömer att det finns en tydlig risk att människor kommer till skada, att älgarna är aggressiva och gör utfall mot invånare.

Att älgarna eventuellt försvinner av sig själva påverkar inte polisens beslut.

– Vi kan inte vänta på det, eftersom det har varit så många incidenter. Samtidigt förstår jag att folk blir upprörda, jag har inte fattat det här beslutet snabbt eller lätt, säger Stefan Holm.

Älgarna kommer bara skjutas om det kan göras säkert, säger Stefan Holm.

– Det finns risker med att skjuta älgarna i ett tätbebyggt område. Problematiken kan därför kvarstå om det inte går att genomföra.

LÄS MER:Jägaren Anders avstår älgjakten i år

ANNONS