Den vita bofinken kom på traditionsenligt besök även i år. Dess svarta fjädrar har dock grånat lite med åren.
Den vita bofinken kom på traditionsenligt besök även i år. Dess svarta fjädrar har dock grånat lite med åren. Bild: Jann King Hansen

Vårtecknet: Vita bofinken är tillbaka i Jonsered

Den vita bofinken börjar bli ett säkert vårtecken i Jonsered. För sjätte året i rad lyckades Jann Hansen fånga världskändisen på bild när den poserade vackert i terrängen.
– Det har blivit en tradition att stöta på den lilla fågeln, säger han.

ANNONS
|

Jann Hansen, 63, tar sig en promenad i området nästan varje dag. Med sig har han sin kamera och med den fångar han det rika djurlivet på platsen. Bilderna delar han sedan med sina följare på sin facebooksida ”Jann King Hansen. Wildlife Photography”.

Så här års brukar Hansen stöta på en mycket speciell fågel – en vit bofink.

I år dök den upp igen, för sjätte året i rad.

– Det har blivit en tradition att stöta på den lilla fågeln! Jag blev väldigt glad, vilket vissa kanske tycker är lite skrattretande när det handlar om en liten fågel. Samtidigt har jag nästan blivit lite van. Den här gången blev jag också förvånad. Jag stod nämligen och fotade andra fåglar och då swishade den plötsligt förbi, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det är ofta så i naturen. När man minst anar det händer det spännande saker.

Jann Hansen har fotograferat djurlivet längs Säveån i många år.

Fågeln har inte albinism och föddes alltså inte vit. Istället lider den av pigmentförändringar som gradvis gjort den allt mer vit.

– Första året jag såg den var bara huvudet vitt. Sedan har den blivit vitare och vitare, förklarar Jann Hansen.

Har den blivit ännu vitare i år?

– Jag jämförde årets bilder med de från förra året och jag tycker inte den har ändrat sig så mycket i färgsättningen. Möjligen har det svarta på vingarna blivit lite gråare, men det är nog marginellt. Den är sig ganska lik.

Med ålder kommer pondus

Det ser ut som om den lagt på sig lite trivselvikt jämfört med förra året.

Delar du den uppfattningen?

– Eventuellt kan det stämma. Ibland bullar de dock ihop sig lite när de sitter på grenarna. Det man kan säga säkert är att den verkar vara välmående.

Lite gråare fjäderdräkt och ökad pondus i form av lite mer tilltagen rondör kanske egentligen inte är så konstigt, med tanke på att bofinken är minst sex år gammal.

– Jag har pratat med en del folk om hur gammal den kan vara. När jag såg den första gången såg den ut att vara vuxen, den kan ha varit både ett och tre år gammal då. Det vet vi inte. Nu har jag forskat lite och det verkar som om den skulle kunna bli uppåt 14 år i bästa fall, säger Hansen.

ANNONS
Jann Hansen har fotograferat djurlivet längs Säveån i många år.
Jann Hansen har fotograferat djurlivet längs Säveån i många år. Bild: Stefan Berg

Är världsberömd

Den vita bofinken har väckt uppmärksamhet internationellt. Sedan tidigare har en kurator som forskar på Natural History Museum i London visat stort intresse för den. I år hörde han av sig igen – med kuslig tajming.

– När jag fotat den och kollade i datorn såg jag att han hade mejlat exakt samtidigt som jag såg fågeln. Vi har inte hörts på säkert ett halvår. Ett otroligt sammanträffande, säger Jann Hansen.

Samme forskare har också sagt att det finns mycket som pekar på att den vite bofinken skulle kunna nå maxålder om allt vill sig väl.

– Han känner sig övertygad om att den klarar sig lika bra i naturen som en fågel utan pigmentförändringar. Tidigare har det funnits en tes eller myt om att de skulle vara lätta mål på grund av sin färg, säger Jann Hansen och fortsätter:

– Nu är teorin istället att rovfåglar undviker dem för att de är udda och därför så är de inte lika säkra på att de smakar gott. En del rovdjur kanske är lite petiga med maten.

ANNONS