Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Händelsen belyser svagheter i systemet, säger Nicklas Svensson, stabschef för den kommunala krisledningen i Härryda. Bild: LEIF R JANSSON / TT
Händelsen belyser svagheter i systemet, säger Nicklas Svensson, stabschef för den kommunala krisledningen i Härryda. Bild: LEIF R JANSSON / TT

Skadegörelse orsakade vattenvarning i Härryda

Provtagningar visade att vattenreservoaren i Härryda var förorenad och invånarna rekommenderas att koka sitt dricksvatten.
Nu visar det sig att skadegörelse på en brunn låg bakom kommunens varning.

Under måndagen gick Härryda kommun ut med en rekommendation om att koka dricksvattnet till sina invånare i Rävlanda och Hindås. Detta efter en misstanke om att spillvatten, alltså det invånarna spolar ner, kunde ha blandats med dricksvatten.

Orsaken var att någon täppt till en brunn så att spillvatten rann mot ett reningsverk i Rävlanda.

– Någon hade lagt ner bråte i en brunn, skräp som låg runt som man hämtat och vält ner helt enkelt, säger Nicklas Svensson, stabschef för den kommunala krisledningen.

Han vill inte uttala sig om huruvida någon avsiktligt försökt skada vattenförsörjningen.

– Vi vet inte om det var avsiktligt eller ej, men klart att det hade kunnat bli allvarligt. Man vet aldrig hur höga bakteriehalter det finns i spillvatten.

Fortsätt koka vattnet

Provtagningar under måndagen visade att vattnet i reservoaren var otjänligt. Enligt Nicklas Svensson gällde det inte vattnet i ledningsnätet eller hos invånarna. Det är inte heller bekräftat att den tilltäppta brunnen orsakat otjänligheten.

Reservoaren har rengjorts och ytterligare vattenprover kommer att tas för att kontrollera att inget förorenat vatten finns kvar eller kommit ut. Rekommendationen att koka dricksvattnet kvarstår tills godkända prov visat att ledningsnätet är fritt från smitta.

Borde inte brunnen vara skyddad från sådant här?

– En sådan här händelse belyser svagheter i systemet och då tätar vi till dem. Vi håller på att göra en hel genomgång av samtliga va-anläggningar för att se om de har sårbarheter som vi behöver åtgärda.

Det var vid tiotiden på måndagen som en privatperson upptäckte att det bubblade upp vatten runt reningsverket och därefter ringde kommunen.

– Jag har sett bilder och vattenståndet var inte var det ska vara, och jag kan tänka mig att det luktade, säger Nicklas Svensson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.