Se kosläppet från Kåhögs gård

För andra året i rad ställdes publikfesten vid kosläppet på Kåhögs gård in på grund av pandemin. Men korna måste ut och GP var på plats och sände live.

ANNONS
|

Kosläppen i Sverige har blivit en allt mer populär vårutflykt. Kåhögs gård i Partille brukar arrangera ett av landets två mest besökta kosläpp med tusentals kanelbullar, musik och ansiktsmålning.

Uppemot 10 000 personer brukar besöka folkfesten. Men nu har coronapandemin satt stopp för traditionen två år i rad.

– Det är många som frågat och vill att vi ska ringa och säga till innan, men vi får ju inte bjuda in till något, säger Lars-Inge Börjesson, bonde på Kåhögs gård.

Hjälp av 50-tal vänner

Ett vanligt år brukar hans familj få hjälp av ett 50-tal släktingar och vänner för att hålla ihop arrangemanget och avsluta dagen med en stor fest. Men Lars-Inge Börjesson tycker det är skönt med en liten paus.

ANNONS

– När det kommer så himla mycket folk så blir man ju orolig att det ska gå galet med något. Det kan hända något med ett djur som skadar sig. Eller på parkeringen. Om det är blött i marken så kan det bli stora problem.

– Man sover ju dåligt innan, för att ta emot 8-10 000 i trädgården det är lite speciellt. Men det är roligt att se att så många är intresserade, säger han.

Tror du att korna saknar det?

– Nej, det vet jag inte. Jag tror de skiter i det.

Vad tänker du om nästa år, kommer ni återuppta traditionen om restriktionerna tillåter?

– Det är Arla som trycker på. De ser detta som en viktig grej i marknadsföringen och det mesta är ju positivt. Sen finns det ju inte så många gårdar runt Göteborg som kan ha det. Vi har ju många kompisar som hjälper till, så jag hoppas att det blir av igen, säger Lars-Inge Börjesson.

80 kor släpps ut

På grund av det kalla vädret har utsläppet skjutits fram lite. Men på tisdag förmiddag var det dags. Trots duggregn skuttade cirka 80 kor ut på grönbete från Kåhögs gård.

– Vi brukar släppa ut dem runt den 5 maj, men i och med att det varit frost nästan varje natt så har inte gräset vuxit till sig. Men nu ska det bli varmare så nu finns det gott om gräs att äta, säger Lars-Inge Börjesson.

ANNONS

LÄS MER:Forskarvärlden häpnas av fiskars känslor och beteenden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS