Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Innertaket på höghuset i Lerum gav vika

Flera ton cement rasade ner när ett innertak på höghuset Utsikten i centrala Lerum gav vika. Valter Moss, 84, stod under taket när det började braka samman.
– Jag undrade om detta skulle bli min sista dag, säger han.
Nu är händelsen polisanmäld och bostadsföreningen misstänker att raset beror på ett fuskbygge.

Det var två veckor sedan som Valter Moss, ordförande vid bostadsrättsföreningen Utsikten, skulle möta två hantverkare utanför höghuset i centrala Lerum, där han själv bor.

Hantverkarna skulle installera laddstolpar i närheten, men samtalet avbröts med ens när Valter Moss hörde hur det började knaka i taket ovanför dem.

– Det knäppte till först och då trodde vi att det var någon fågel eller mus i taket. Men när knäppning nummer två kom, då sa vi: ”Nej, nu får vi gå ut”, säger Valter Moss.

Min sista dag

Taket började plötsligt svikta på det gemensamma garageutrymmet där de stod – på markvåningen i det elva våningar höga huset.

En av hantverkarna fick sedan upp telefonen och filmade när taket gradvis rasade samman till ljudet av knaster och poppande.

– Jag stod ju där under när det hände, men kom ut i tid, säger Valter Moss.

Vad hände i dina tankar när du såg taket braka ner?

– Jag är gammal entreprenör och har varit med i många år och jag undrade om detta skulle bli min sista dag. Jag fyller 85 nästa år och frågade mig själv om de ska ta död på mig nu, svarar Valter Moss.

Filmen visar hur taket rasar över tre bilar som står parkerade i garaget. Lerums tidning har pratat med flera boende.

– Värst av allt är att det hade kunnat vara människor där som hade kunnat bli skadade, för det väger ju hur mycket som helst det här taket, säger en boende som vill vara anonym.

Flera ton rasade

Taket bestod av cementfiberskivor, på totalt cirka sex ton, vilka rasade ner tillsammans med isolering. Intill garaget, på samma våning, har bostadsrättsföreningens styrelse sitt mötesrum.

– Hade någon varit därinne vid tillfället hade de blivit instängda, säger Valter Moss.

Han berättar att föreningen har haft sociala tillställningar i det gemensamma garaget. Han fasar vid tanken på att taket lika väl hade kunnat rasa under ett sådant tillfälle.

– Vi har haft kräftskiva där med 50 personer, säger han missmodigt.

När snickaren Meo Karabasic kom till platsen, stack det ut strömförande kablar från väggen. Han fick i uppdrag av föreningen att sanera platsen.

– Vi fick stänga av elen direkt, säger han.

Han visar hur en nödutgång blockerades av rasresterna.

Vad tänker du som snickare om detta?

– Det är hemskt. Jag har aldrig sett något liknande, svarar Meo Karabasic.

Misstänker fuskbygge

Det är byggentreprenören Tornstaden som ansvarade för bygget av höghuset, som sedan åtta år tillbaka varit ett landmärke i centrala Lerum. En av de boende säger sig vara säker på att det är ett ”fuskbygge” som ligger till grund för raset:

– De har inte gjort upphängningen på rätt sätt, för det här ska inte kunna hända. Det är förenat med livsfara helt enkelt, säger den boende.

I skrivande stund pågår en utredning, både av besiktningsmän och försäkringsbolag, om vad som orsakat olyckan.

– Det här kommer väl sluta med en rättsprocess om inte Tornstaden lever upp till entreprenörsavtalet, de har en garantitid på tio år. Men det vill de inte kännas vid. När det händer sådana här händelser måste man agera snabbt, säger en boende som vill vara anonym.

Hittills är det föreningen själva som har stått för kostnaderna för sanering och reparation. Valter Moss tror att det sammanlagt kommer att landa på omkring en miljon kronor.

Hänvisar till utredning

Han menar att han inte får svar från Tornstaden – något som Tornstaden själva förnekar.

”Vi har löpande kontakt med bostadsrättsföreningen via dess ordförande och en utredning beträffande händelsen pågår”, skriver Helena Hedlund, presskontakt vid Tornstaden, i ett mejl.

Boende menar att raset är ert ansvar, att det beror på undermåligt bygge. Hur bemöter ni det?

”Som sagt så pågår en utredning kring detta. Om den visar att undertaket över garageytan varit undermåligt byggt kommer vi givetvis ta vårt ansvar.”

Ett sådant här ras är förenat med direkt livsfara. Hur kan det hända? Huset är inte ens tio år gammalt.

”Vi ser allvarligt på händelsen och utredningen får visa vad anledningen är. Säkerhet är alltid vår högsta prioritet.”

Artikeln har först publicerats i Lerums tidning , en av GP:s systertidningar.

LÄS OCKSÅ: Hundratals liter klorlösning har läckt från Vattenpalatset

LÄS OCKSÅ: Klassiska skyltarna tillbaka kring Göteborg – här är spelet bakom satsningen

LÄS OCKSÅ: Sju unika fastigheter till salu i Sverige just nu

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.