1/3

Östermalmshallen har hittat hem i Mölnlycke

Från praliner och goda ostar till svett, burar och bollar. Den prisade Östermalmshallen flyttade från Stockholm – och blev padelhall i Mölnlycke.

När den anrika saluhallen Östermalmshallen i Stockholm skulle genomgå omfattande renoveringsarbete 2016 ville man ordna en tillfällig lösning där handlarna fortsatt kunde bedriva sin verksamhet under tiden. Stockholms stad valde därför att uppföra en tillfällig byggnad för detta ändamål. Hallen består av prefabricerade moduler, som skulle vara snabba dels att montera, dels att demontera.

Fyra år senare var den gamla Östermalmshallen färdigrenoverad, men vad som skulle hända med den tillfälliga byggnaden var fortfarande oklart. Stockholms stad ville ogärna riva den, utan ville hitta en hållbar lösning, berättar Johan Wuollet, projektledare från Wallenstam.

”Vi hade inga bygglov eller någonting”

Wallenstam bestämde sig därför för att gå in och köpa byggnaden. I december 2020 inledde man samtal med Stockholms stad och i februari 2021 var köpet färdigt och Wallenstam fick tillträde till byggnaden. Redan från början hade man en vision om att den temporära saluhallen så småningom skulle få agera padelhall, men mer än så visste man inte.

– Vi hade inga bygglov eller någonting. Utan då var ju bara första tanken att demontera den och mellanlagra den någonstans. Sedan om den skulle hamna i Stockholm eller Göteborg, det hade vi ännu inte klart för oss.

Hallen demonterades och flyttades till ett bergrum, som fick agera mellanlagring. Kylbänkar och andra inventarier, såldes, och det som inte gick att sälja skickades till återvinning. Försäljningarna och skrotvärdet på det som skickades till återvinning inbringade sammanlagt 234 000 kronor, som skänktes till Stockholms stadsmission.

Ett unikt projekt

Men så enkelt som att bara plocka ner byggnaden, och sedan plocka upp den igen på en ny plats, var det inte riktigt. Det som enligt Johan Wuollet har varit svårast med hela projektet är att det inte funnits något liknande projekt att hämta erfarenhet från.

– Mig veterligen har det aldrig utförts något liknande, så den stora utmaningen har varit i projekteringsfasen. Att veta hur vi ska plocka ner en sak och få upp den igen och märka upp den och lägga den i rätt hög. Vi har märkt upp precis allt. Bara taket hade tusentals märkningar. Skyltar med nummer för att vi ska veta var de ska passa. Så hela den logistiken har varit väldigt svår.

Juni 2021 flyttades alla delar med hjälp av 25 långtradare från Stockholm till bergrummet i Göteborg, och den 8 april i år var de första spelarna på plats i den nygamla padelhallen i Mölnlycke. Östermalmshallen kommer fortsatt få heta just det, trots att den numera befinner sig nästan 50 mil från torget som gett den dess namn.

– Vi visste inte riktigt vad vi skulle kalla den, men Niklas som driver den tycker att det var en kul grej att bevara det. Det är historiskt roligt.

”Det har blivit en viss överetablering”

Den padelintresserade Mölnlyckebon Niklas Evheden driver den nya hallen. Han berättar att intresset för att spela i den nygamla hallen till en början var stort, men att konkurrensen med vårvärmen nu börjar märkas av lite.

– Nu ligger ju folk efter med sina bestyr i trädgården och sådär.

Du är inte orolig för att du är sen på bollen?

– Det är klart att det finns en oro. Det finns ju så många hallar idag, så det har blivit en viss överetablering. Men vi har ett unikt läge och fina hallar med det lilla extra, och det kommer alltid att behövas. Att dessutom kunna kombinera padel med god mat och dryck gör vårt erbjudande helt unikt i Göteborgsområdet och jag hoppas därför att vi blir ett populärt alternativ för alla padelspelare, säger Niklas Evheden.

LÄS OCKSÅ: De bygger padelarena – trots fruktad överhettning

LÄS OCKSÅ: Guide: Här är fällorna du ska undvika när du köper padelracket

LÄS OCKSÅ: Kan vara racketens fel om du spelar sämre padel

LÄS OCKSÅ: Sportpartiet – uppstickarna som förändrade spelplanen

GP satsar på Härryda – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Härryda. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Härryda hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.