Stor brist på TBE-vaccin – då fylls lagret på i regionen

Bara enstaka vaccinationsmottagningar och vårdcentraler har kvar TBE-vaccin i Västra Götalandsregionen.
De som drabbas är främst de som redan tagit en första dos och ska fylla på.
– Det är sämre skydd med en dos, men det är bättre än ingen, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.

ANNONS
|

Intresset för TBE-vaccin är stort och nu har Västra Götalandsregionen återigen gått ut och flaggat för vaccinbristen. Man kan inte räkna med att det går att vaccinera sig på närmaste mottagning.

– Vi har fått rapporter om att enstaka vaccinationsmottagningar och vårdcentraler har kvar vaccin, det bästa är att höra av sig till dem och fråga, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Just nu beräknar man att nytt vaccin kommer till leverantören i augusti igen, för att i sin tur transporteras till vaccinatörer i Västra Götalandsregionen.

”En dos är alltid en dos”

De som drabbas mest av bristen på vaccin är de som ska ta en uppföljningsdos. Men det finns ingen anledning att oroa sig för att behöva börja om vaccineringen.

ANNONS

– En dos är alltid en dos. Man startar inte om, oavsett hur lång tid tar. Man vet att kroppens immunförsvar fungerar så pass bra att det kommer svara. Det är sämre skydd med en dos, men det är bättre än ingen, säger Leif Dotevall.

TBE-vaccin

Vaccinet består vanligtvis av tre eller fyra doser under det första året som du vaccinerar dig mot TBE.

Om du är äldre än 50 år eller har nedsatt immunförsvar gäller vanligtvis fyra doser.

Källa: 1177

Toni Haapanen, vd för VaccinDirekt, har tidigare berättat för GP att han tror att det stora intresset för TBE-vaccin beror på att viljan att vaccinera har ökat efter coronapandemin.

Men antalet TBE-fall har också varit betydligt fler i Västra Götaland de senaste åren än tidigare.

Olika typer av vaccin

En fråga som ofta ställs just nu är om det går att blanda olika typer av TBE-vaccin, berättar smittskyddsläkaren Leif Dotevall.

– Helst ska första doserna vara med samma vaccin, men går inte det är det bättre att vaccinera sig med det som finns tillgängligt.

Om man inte är vaccinerad mot TBE i sommar kan det vara bra med heltäckande klädsel när man rör sig i naturen. Man bör också titta efter fästingar på kroppen när man kommer hem.

– Vi räknar med att nästan överallt där det finns natur finns fästingar. Ute i skog och mark ska man tänka sig för. Vid stenhällar och torrmark finns det färre fästingar, än i snår och under träd. Man kan välja var man rör sig, säger Leif Dotevall och tillägger att torkan på ett sätt innebär färre fästingar.

ANNONS

Det kan i vissa fall fungera med myggmedel, men det är ingenting man ska förlita sig på.

– Faktum är att vuxna kan använda myggmedel på benen. Det ger en viss effekt, men vad det gäller barn så tål inte de alla myggmedel.

TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Källa: 1177

LÄS MER:Högt tryck efter TBE-vaccin – riskerar att ta slut

LÄS MER:EU:s miljöbyrå varnar för extremväder

LÄS MER:Ökad risk för badsårsfeber i värmens spår

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS