Statsministern om skjutningen i Malmö: ”Fruktansvärt hänsynslöst ”

Statsminister Magdalena Andersson är på plats i Malmö. På lördagen uttalade hon sig om skjutningen i gallerian Emporia där en man förlorade livet och en kvinna skadades allvarligt.
– Jag förstår att det måste ha varit en fruktansvärd upplevelse för alla som var där, säger hon.

ANNONS
|

– Det var en vanlig fredagseftermiddag i en galleria. Där familjer gått för att handla en ny ryggsäck åt barn som ska börja skolan, pensionärer som skulle ta en fika med en vän, tonåringar som skulle titta på smink eller köpa en ny t-shirt inför uppropet, säger statsminister Magdalena Andersson på lördagen.

Statsministern, som sedan tidigare hade planerat att resa till Malmö uttryckte sin bestörtning över det hänsynslösa dådet, och sitt medlidande med de som blev vittnen till attacken.

– Att skjuta i en galleria är fruktansvärt hänsynslöst – en total likgiltighet för andras liv, säger hon.

ANNONS

På presskonferensen, som hölls tillsammans med Malmös kommunstyrelses ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), uttryckte hon också stöd för polisens arbete.

– Skjutningarna och kriminaliteten hotar den trygghet och rörelsefrihet som alla laglydiga medborgare i vårt land har rätt till. Det är något som Malmö och Sverige aldrig kan acceptera, och när samhället angrips, då ska samhället försvara sig.

Fritidsgårdarna håller extra-öppet för oroliga ungdomar

Malmös kommunstyrelses ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) berättade att köpcentret där skjutningen ägde rum är en samlingsplats för många unga och att staden kommer att hålla fritidsgårdarna öppna.

– I helgen öppnar vi upp stadens bemannade fritidsgårdar för vi vet att man kan vilja bearbeta de här traumatiska händelserna även om man inte var på plats.

– Nu var det inte en 15-åring från Malmö den här gången, men från stadens sida fortsätter vi att utveckla arbetet och gå in med mer tidiga insatser för att fånga upp ungdomar som på något sätt behöver stöd.

Ulf Kristersson (M): Ett blodigt rekord i modern svensk historia.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterar dådet där en man dödades och en kvinna skadades.

”Nu skjuter de kriminella gängen mitt på dagen, inne i köpcentrum, bland strosande barnfamiljer. En fredagseftermiddag blev på några sekunder till ren skräck för vanliga hederliga människor som var på Emporia i Malmö för att påbörja helgen" skriver han i en kommentar till TT och fortsätter:

ANNONS

"En man är död och en oskyldig kvinna som råkade passera förbi, har skadats allvarligt. Mina tankar idag går till den skadade kvinnan och alla oskyldiga Malmöbor som nu är otrygga och rädda. Med denna fasansfulla avrättning har det redan nu i augusti skjutits ihjäl lika många människor, som under hela förra året. Det är ett blodigt rekord i modern svensk historia. Det här måste få ett slut.”

Busch (KD): ”1 200 minderåriga bland gängkriminella”

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch uttryckte sitt medlidande på Twitter och skrev att enligt polisen ska 1200 minderåriga vara del av de kriminella gängen.

– Mina tankar är hos de drabbade. Ännu en skjutning. Ännu en gång har människor flytt för sina liv. Än en gång minderårig involverad. Polisen bedömer att det finns 1200 minderåriga bland gängkriminella. Hundratalet under 15 år. Vi måste göra det som krävs.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson uttryckte ilska och sorg på Twitter, och beklagade sig över att regeringen inte lyckas få bukt med våldet.

– Jag är förbannad och ledsen. Förbannad på det brutala skjutvåldet. Ledsen. Återigen slits vår trygghet i allt mindre bitar. Bedrövad över S-regeringens oförmåga att hantera det eskalerade våldet. Ledsen för alla mördade och alla krossade liv - i vårt älskade Sverige.

I ett inlägg på Facebook uttryckte också Centerpartiets partiledare Annie Lööf sin bestörtning över dådet.

ANNONS

– Det hänsynslösa skjutandet är förödande, gräns efter gräns passeras, det är en total likgiltighet inför människoliv. Våldsspiralen måste brytas. Mina tankar går ikväll till Malmö. Tryggheten måste försvaras och tas tillbaka.

ANNONS