SENSATIONEN: Sanningen om delfinen mitt i Göteborg

I går skrev GP om en tumlare som hade uppehållit sig långt in i Göta älv under lördagen - en ovanlighet, på gränsen till unik. Men nu har det visat sig att det rör sig om något ännu mer spektakulärt. - Det är verkligen häpnadsväckande, säger Kennet Lundin.

ANNONS
|

Det var inte en tumlare. Det var en sadeldelfin. Ovanligarepå Västkusten än tumlare - för att inte tala om i Göta Älv. Kennet Lundin, marinbiolog på Göteborgs Naturhistoriska museum är näst intill mållös.

– Jag vet knappt vad man ska säga. Det här är never heard of,säger han.

Rapporter om att båtfolk och badare ser sadeldelfiner är inte helt unikt. Ungefär varannan sommar brukar någon eller flera vara i Göteborgsområdet, enligt Kennet Lundin. Men aldrig så här lång in i Göta älv.

Simmade med båtar

Det var skepparen John Lindskog som på lördagen tog en bild på delfinen. Han berättade att den hade hållit till långt innan i älven under hela dagen. Denroadesig med en röd boj som ligger där Damen-docken tidigare låg. Dessutom simmade denmed båtar. Något som Kennet Lundin redan på lördagen tyckte lät ovanligt för just en tumlare. Det fick honom att granska John Lindskogs bild och film mer noggrant under kvällen och när han insåg vad det var han såg blev han riktigt häpen.

ANNONS

– Det är häftigare än en tumlare, detta. Det är inte helt lätt att säga, men troligen rör det sig om en sadeldelfin. Det kan också vara en flasknosdelfin. Men att det är en delfin och ingen tumlare ser man på ryggfenan, säger Kennet Lundin.

Sorglig historia bakom

Delfiner, liksom tumlare, simmar väldigt sällan omkring ensamma. Därför vågar Kennet Lundin nästan anta att det här är den sadeldelfin som tidigare i år rört sig längs med Västkusten. Den har setts vid Käringön i norr och Helsingborg i söder.

– Om det är samma så har den för vana att stanna på samma ställe ett litet tag innan den drar vidare.

Det finns alltså hopp om att kunna få se den ett par dagar till. Men historien om den ensamma sadeldelfinen är inte helt igenom lycklig - just att den är ensam finns det troligtvis någon sorglig historia bakom.

– Ja, det är sorgligt. Den känner sig nog ensam. Jag tycker folk ska gå ner och prata lite med den, som sällskap, säger Kennet Lundin.

Har du sett en val eller en delfin? Anmäl gärna tillwww.valar.se.
ANNONS