Sandra lever i sin skåpbil – flyr Sverige när kylan kommer

Sportfotografen Sandra Piitulainen har hela sitt liv samlat i en skåpbil med en boyta på fem kvadratmeter. Sommaren har hon spenderat i norra Sverige, men när hösten anlänt och vintern närmar sig åker hon söderut till Portugal.
– Jag har mest tänkt att hänga där vågorna är som bäst, säger Sandra.

ANNONS
|

Det har snart gått två år sedan Sandra Piitulainen sade upp sig från sitt heltidsjobb och sålde den största delen av sina ägor för att fullt ut anförtro sig till vad som kallas vanlife – en livsstil som innebär att man har hela sitt liv och boende samlat i en skåpbil.

Ett liv som innebär mycket rörelse, och passande nog så sitter Sandra bakom ratten till sin ombyggda Mercedes Sprinter L2H2 när GP ringer upp.

– Just nu är jag på väg till Stockholm för några stopp innan jag åker vidare, säger Sandra.

Har du några stopp inplanerade på vägen ner?

ANNONS

– Jag ska bygga om bilen lite i Stockholm och Västerås. Sedan ska jag spela in ett poddavsnitt med en annan vanlifer i Borås, köpa en surfbräda i Varberg och hälsa på kompisar i lite olika städer på vägen ner.

Skåpbilen som hon levt i sedan november 2018 saknar värmare och ska i Stockholm utrustas med en liten gasolkamin.

LÄS MER:Sandra bor i en skåpbil på heltid – lever ”vanlife”

Efter det fortsätter resan mot den riktiga värmen – den portugisiska kusten, som under inledningen av september haft en snitt-temperatur kring 25 grader.

– Jag siktar på att lämna Sverige om två veckor. Sedan går det nog fort. Första gången som jag åkte ner till södra Spanien så tog det nio dagar, så det tar nog en vecka eller så. Jag vill till värmen så fort som möjligt nu när det varit kallt här ett tag.

Har du planerat resan något?

– Det blir ett par stopp i olika städer, och sedan kör jag mot Portugal. Jag ska besöka en kompis i Tyskland men annars så vill jag bara ner så fort som möjligt så att jag kan fånga den sommarvärmen som finns kvar i Portugal.

Att resa under corona

Resan ner till Portugal sker under visserligen annorlunda förutsättningar än förra hösten när Sandra åkte ner till Spanien under vinterhalvåret.

ANNONS

– Man får hålla koll på reglerna som alla länder har. Om det är okej att åka genom, regler om munskydd och så vidare.

– Vi som lever van-life lever ganska isolerat om man jämför med en normalsvensk. Tänk på någon som går till sin arbetsplats fem gånger i veckan, hur många människor de träffar på vägen till och från jobbet och när de väl jobbar.

– Jag bor i en bil, och träffar som flest människor när jag ska handla mat, och det är mest då som jag behöver tänka på avståndet. Annars träffar jag inte så många människor.

Planerna för hösten och vintern är inte ristade i sten, men det finns en tanke bakom destinationen.

– Jag har mest tänkt att hänga längs kusten och i södra Portugal där vågorna är som bäst.

Vad är det som lockar med vågorna?

– Folk har ju nyårslöften, men mitt år går från sommar till sommar. Så en av mina ambitioner för “året” är att lära mig surfa och vara mer aktiv.

Vägen bär nu av mot de sydligaste delarna av kontinenten, med sommarens bästa minnen från Sverige.

– Sommarens höjdpunkter har varit de nordligaste delarna av Sverige, Abisko och Björkliden. Landskapet, bergen, vattnet. Och norrskenet såklart. Men också människorna jag träffade när jag åkte längs med kusten. Alla var så härliga – lugna och trevliga.

ANNONS

Sandra Piitulainen, 32 år

Jobbar med: Frilansande sportfotograf och content creator. Driver podcasten ”Vanlife & Stories” samt Instagram- och Youtube-kontot @offthegridwith.

Bostaden: En ombyggd Mercedes Sprinter L2H2 från 2009 med boyta på fem kvadratmeter.

ANNONS