Sen salivtesterna inom drogscreeningen infördes har antalet provsvar med positivt utslag ökat, enligt Magnus Axelsson, sektionschef och processansvarig överläkare på klinisk kemi på Sahlgrenska.
Sen salivtesterna inom drogscreeningen infördes har antalet provsvar med positivt utslag ökat, enligt Magnus Axelsson, sektionschef och processansvarig överläkare på klinisk kemi på Sahlgrenska. Bild: Aas Erlend/TT

Salivprov ska upptäcka fler nätdroger

Test med saliv kan i flera fall ersätta urinprov vid spårning av droger. Den nya tekniken som utvecklats på Sahlgrenska upptäcker långt fler substanser, däribland många nya nätdroger. På mottagningen Mini-Maria i Göteborg har man sett effekt av salivtesterna.

ANNONS

Drogscreeningen inom Västra Götaland använder sig allt mer av salivtester i stället för det traditionella urinprovet. Metoden har utvecklats av forskare på Sahlgrenska och började användas förra året för patienter med missbruksproblematik.

Fördelarna är flera, säger Magnus Axelsson, sektionschef och processansvarig överläkare på klinisk kemi på Sahlgrenska. Analysen är säkrare och kan fånga upp fler typer av droger än tidigare, däribland fler designerdroger och missbruksläkemedel.

– I den gamla analysen måste man nästan veta innan vad man letar efter. Nu kan vi söka mycket bredare och få en bättre bild av vilka substanser som är aktuella. Det tror vi klart är en nytta när man ska hjälpa de här patienterna, säger han.

ANNONS

Sjuttio substanser

Med den nya tekniken kan man upptäcka omkring sjuttio substanser. Dessutom kan nya substanser läggas till allt eftersom de börjar säljas som droger.

– Det är väldigt viktigt med alla designerdroger som kommer snabbt och försvinner snabbt när de blir narkotikaklassade. Här har vi en teknik för att möta det, genom att snabbt få in dem i analyspaketet, säger Magnus Axelsson.

Salivtester kan beställas från vårdavdelningar i hela landet, men än så länge är det mest mottagningar i Västra Götalandsregionen som börjat använda den nya metoden.

Kraftig ökning av kokain

På Mini-Maria som tar emot ungdomar med problem kopplade till alkohol eller droger har man märkt effekt. Salivtesterna används som hjälpmedel inom vissa behandlingar och har gett fler positiva provsvar än urintesterna.

– Vi har sett en kraftig ökning utav framför allt kokain och tramadol. Kokain är väl det som har överraskat oss mest, men det har ibland även överraskat ungdomarna för de kanske inte alltid har varit medvetna om att det är just det de har tagit, säger enhetschefen Ulf Sammels.

Nackdelen är att salivtesterna inte kan mäta cannabis på ett bra sätt. Det är den drogen som cirka 70 procent av ungdomarna som söker hjälp på Mini-Maria anger som sin första drog. För att spåra cannabis används fortfarande urinprov som kan se om drogen finns kvar i kroppen under en längre tid.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS