Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sahlgrenska drar in på planerad vård

Under fredagen fattade Sahlgrenska Universitetssjukhuset beslut om att minska den planerade vården. Akut och livsnödvändig vård ska pågå som vanligt.

En anledning till att viss vård nu skjuts på framtiden är att minska antalet människor i omlopp på på sjukhuset, enligt chefläkare Per-Olof Hansson.

– Vi gör det för att skydda de som söker vård på sjukhuset, vi har många sjuka människor hos oss och de är extra utsatta, säger han.

Beslutet gäller för alla enheter inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

SU vårdar i dag ett mindre antal patienter med Covid-19.

– I morse hade vi fem smittade patienter inlagda, säger Per-Olof Hansson. Men det ändrar sig hela tiden. För en av dem är läget allvarligt, men stabilt. För de andra är läget mindre allvarligt.

Beslutet att minska på den planerade vården görs också för att styra om resurser och därmed kunna ta emot fler patienter, som insjuknat i pandemin.

Frigöra resurser

– Vi börjar nu dra ner delar av den planerade vård som vi av medicinska skäl bedömer kan vänta. Det frigör personalresurser som kan användas till andra mer högprioriterade ändamål, säger Per-Olof Hansson.

Sedan tidigare har sjukhuset också beslutat att den första bedömningen av patienter som söker vård vid akutmottagningarna ska ske i tält utomhus för att minska risken för smittspridning av coronaviruset.

Akutvården fungerar

Per-Olof Hansson säger att den akuta vården fungerar bra just nu, men att det kan bli hård belastning de närmaste veckorna.

– Vi vill göra detta i lugn och ro och förbereda oss för en större belastning.

Beslutet om att tillfälligt minska den planerade vården togs på fredagsmorgonen. Respektive verksamhet inom SU har därefter fått direktiv att göra prioriteringarna om vilka patienter som kan vänta utan att det innebär några allvarliga medicinska risker.

– Avdelningarna kommer sedan att meddela dem det berör. Det kommer troligen att ske på måndag, säger Per-Olof Hansson.

Läs mer: Här är det senaste om coronaviruset

Avbokat på egen hand

Han säger många patienter självmant hört av sig till vården och avbokat sin tid på grund av corona-smittan.

För att skydda sig själva eller för andras skull?

– Det är nog lite både och.

Per-Olof Hansson betonar att beslutet inte kommer att drabba de som blir akut sjuka och är i behov av vård.

– Och de som är allvarligt sjuka får den bästa vården, som alltid.

En dag i taget

Hur länge delar av den planerad vård kan skjutas upp har han inget svar på. Nu gäller det att att ta dag för dag och vecka för vecka.

Hur många patienter med Covid-19 har SU möjlighet att ta emot?

– Vårt mål är att kunna ta emot alla som behöver sjukhusvård. De allra flesta som blir smittade kommer att få en lindrigare form, men för de som har lung- elller hjärtsjukdom kan det bli allvarligt. Och på sjukhus finns vi många patienter i riskgrupperna som vi behöver skydda.

Även om det kan kännas tungt att tvingas vänta på en inplanerad operation är de flesta införstådda med situationen, menar Per-Olof Hansson.

– Det är klart att det får konsekvenser för den enskilda som tvingas skjuta upp sin vård, men nu är det ett extraordinärt läge som kräver extraordinära åtgärder. Och det tycker jag vi möter förståelse för.

Läs mer: Skolorna är beredda på stängning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.