Sabuni flyttar Liberalernas fokus till andra frågor

Nyamko Sabuni har inte alla svaren – och hur skulle hon kunna ha det efter fem dagar som partiledare? Men det hon säger tyder på att vi kommer att få se ett annat Liberalerna, med fokus på fler och andra frågor. Och det närmande till M och KD många tagit för givet känns inte lika självklart längre.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Packat med folk. Mer jubel och längre applåder än vi hört hittills under Almedalsveckan redan innan Nyamko Sabuni hade börjat tala.

Intresset för Liberalernas nya partiledare är större än vad partiet varit på länge.

Det går att förstå varför. Hon valdes i fredags och före talet hade hon inte gett särskilt många besked om egentligen någonting.

Vi fick bara ledtrådar

Nu fick vi en berättelse om hur Sabuni kom till Sverige som kvotflykting, en berättelse om hur väl integrationen fungerade, om hur kampen mot rasism fick henne att engagera sig politiskt och om att hon fick andra perspektiv under sina år utanför politiken.

Och insprängt i detta ledtrådar – men inte så mycket mer – om vad Nyamko Sabuni vill med Liberalerna. Och det är kanske inte riktigt det alla på förhand trott.

ANNONS

Det politiska bagaget hon bär på sedan tidigare, som en hård kravliberal, hade hon lämnat hemma. Istället talade hon om att vi inte har råd med uppgivenhet, att var och en ska kunna ta makten över sitt liv och att det är Liberalernas uppgift att inte se till de mest högljudda – utan till dem som glömts bort.

Tre områden i fokus

Konstruktivitet och hoppfullhet istället för hårdare tag.

Precis som i de intervjuer hon gett tidigare under dagen var det tre politikområden som stod i fokus: näringslivet, miljö och klimat samt migration och integration.

Vi fick höra att Sverige ska bli företagarnas förlovade land genom ett "bra företagsklimat och satsning på kunskap". Att det tar för lång tid för nyanlända att komma i egen försörjning och att det "behöver förändras". Samt att Liberalerna ska stå för en tillväxtorienterad klimatpolitik.

Det är ungefär lika konkret som när Nyamko Sabuni under en radiointervju tidigare på dagen sa att den nya migrationspolitik som ska tas fram ska "vara bra för flyktingen, integrationen och landet".

Centern är närmast

Det finns förstås flera skäl till att hon inte har svar eller vill ge svar på allt. Ingen partiledare äger ensam partiets politik. Arbetet med att staka ut en ny kurs har knappt börjat.

ANNONS

Ingenting i talet handlade om Jan Björklunds huvudfråga, skolan.

Ingenting sades heller om M, KD eller SD.

Men tidigare under Liberalernas dag har det faktiskt kommit en del besked om förhållandet till andra partier. Nyamko Sabuni har pekat ut Centerpartiet som det parti som står Liberalerna närmast och efter Ebba Busch Thors överläggningar med Jimmie Åkesson sagt att Liberalerna inte kommer att förhandla med SD.

De som trodde att Nyamko Sabuni snabbt skulle föra Liberalerna tillbaka till alliansen har därmed ännu inte fått minsta indikation om att det verkligen kommer att ske.

Typiskt citat

"Klimatångest är bara bra om det leder till klimatåtgärder."

Opinionsläget

I den senaste Sifomätningen uppgav 3,7 procent att de skulle rösta på Liberalerna om det var val i dag. I valet 2018 fick partiet 5,5 procent.

Vad händer nu?

Torsdagen är Centerpartiets dag i Almedalen. Partiledaren Annie Lööf talar klockan 19.00.

ANNONS