Så firar kronprinsessan sin födelsedag

Kronprinsessan Victoria fyller 43 år den 14 juli, en dag som firats på samma sätt större delen av hennes liv. Men i år blir det en annorlunda födelsedag.

ANNONS
|

På tisdagen fyller kronprinsessan Victoria år, i år blir hon 43 år. Varje år firas hon stort på familjens sommarslott Solliden på Öland av allmänheten. Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren, har kronprinsessan firats där sedan hon var ett år, med möjligen något undantag.

Både svenska och utländska rojalister brukar köa tidigt för att få en glimt av den kungliga familjen och överräcka presenter till kronprinsessan.

De har genom åren varit blommor, teckningar, tavlor och 2015 fick hon den skånska specialiteten spettekaka. Och många vill så klart även få till en selfie med kronprinsessan.

LÄS MER:Kungens barnbarn lämnar kungahuset

Firandet på slottet inställt

Men i år blir det inget traditionellt firande alls. Detta så klart på grund av den rådande pandemin. Firandet på slottet är inställt, och även det som alltid är på Borgholms idrottsplats.

ANNONS

– Solliden är öppen med restriktioner, i och med att man inte ska skapa folksamlingar. Så det blir inget firande med allmänheten, säger Margareta Thorgren.

Informationschef Margareta Thorgren, Informationsavdelningen, Kungl. Hovstaterna
Informationschef Margareta Thorgren, Informationsavdelningen, Kungl. Hovstaterna

Liten publik

Den tv-sända hyllningskonserten till kronprinsessan på hennes födelsedag har i år flyttats till Borgholms slottsruin.

– Den blir i ett mindre format och kommer att hållas i en sal i ruinen, säger Margareta Thorgren.

I vanliga fall brukar publiken bestå av tusentals besökare förutom kungafamiljen. I år blir publiken mycket mindre. Den kommer i princip bara att bestå av kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

– Kungaparet är i en riskgrupp och kommer därför inte att vara på plats.

Vad tycker kronprinsessan om detta annorlunda firande?

– Läget som sådant är viktigt att alla följer restriktionerna, ju fler som följer dem desto bättre för alla. I år är ett annorlunda år.

Hur ska hon fira sin födelsedag?

– Kronprinsessan firar sin födelsedag privat på Solliden.

De kungliga och tv-tittarna kommer att få njuta av musik från Linnea Henriksson, Petra Marklund, Anne Sofie von Otter, Oscar Stembridge och mello-vinnarna The Mamas. I samband med konserten delar kronprinsessan ut Victoriapriset. Årets pristagare är stavhopparen Armand Duplantis.

Konserten sänds i SVT1 klockan 21 och programledare är Yvette Hermundstad.

ANNONS

LÄS MER:Kungligt besök på Metallica

LÄS MER:Britt-Marie Mattsson möter Drottning Silvia – som önskar sig ett metoo-upprop för barn

ANNONS