S skickar inte sina största stjärnor till Bryssel

Socialdemokraterna har inte nått över 25 procent i något EU-val på 2000-talet. Kanske för att partiets förhållande till EU inte känns helt självklart. Ett intryck som förstärks av valet av kandidater.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vad vill Socialdemokraterna med EU? Det är faktiskt inte helt lätt att veta. Till årets val är den viktigaste uppgiften att pressa tillbaka högerextremismen så mycket som möjligt.

Det är självfallet angeläget för ett socialdemokratiskt parti – men är det inte aningen defensivt?

Vi har sett prov på en viss ambivalens gentemot EU från Socialdemokraternas sida även tidigare. Som vid folkomröstningen om euron. Partiet var för den gemensamma valutan. Samtidigt var folk i partitoppen ute och kampanjade emot.

Och trots att man anordnade ett toppmöte om den sociala pelaren i Göteborg 2017 vill man för allt i världen inte att den ska leda till några gemensamma EU-regler på området.

ANNONS

LÄS MER:Heléne Fritzon vill exportera svensk kompromissvilja till EU

Har underpresterat

Alltså: visst vill man ha EU. Men inte för mycket.

Partiet har aldrig nått över 30 procent i något EU-val och under 2000-talet har Socialdemokraterna inte vid något tillfälle ens fått över 25 procent av rösterna.

Det är klart under det partiet fått i riksdagsvalen vid motsvarande tid.

I årets val är Heléne Fritzon partiets toppnamn. Den 58-åriga tidigare migrationsministern har förvisso en gedigen meritlista. Hon har varit kommunalråd i Kristianstad, satt i partiets verkställande utskott i över tio år och var ordförande i partiets Skånedistrikt lika länge.

Men om hon är det affischnamn som behövs för att lyfta partiet till högre nivåer i EU-valet återstår att se.

LÄS MER:EU-valkompass 2019: Vilket parti passar dig?

Anonym tvåa på listan

Tvåan på listan är ännu mer anonym. Johan Danielsson, 36, som till vardags jobbar som EU-samordnare på LO. I linje med det vill han driva frågor som "den självklara principen att alla som arbetar i Sverige ska ha svenska löner och arbetsvillkor", något han berättade i en intervju i Metro.

Just arbetsvillkor och arbetsmiljö är den andra prioriterade frågan som Socialdemokraterna driver i EU-valet. Dessutom lyfter man fram klimathotet, vilket inte är särskilt unikt: svenska väljare klassar miljöfrågan högt i EU-valet och det vet förstås alla partistrateger.

Till Socialdemokraternas fördel i den delen talar dock att partiets tredjenamn Jytte Guteland just nu är enda svenska ordinarie ledamot i parlamentets miljöutskott.

ANNONS
ANNONS