Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Platsen på Sveavägen i Stockholm där Olof Palme mördades Bild: Sören Andersson
Platsen på Sveavägen i Stockholm där Olof Palme mördades Bild: Sören Andersson

Så tänker stockholmarna om Palme-beskedet

På minnesplatsen för Olof Palme, där den svenske statsministern mördades 1986 samlades medier från Sverige och andra delar av världen. Förbipasserande lämnade blommor och tog bilder på hans minnesplakat. Så här tänkte de om beskedet om Palmes mördare.

Skandiamannen Stig Engström pekas ut som Olof Palmes mördare och förundersökningen läggs ned. Nya tekniska bevis presenterades inte av åklagaren.

Vad tänker du om dagens besked?

Tomas Ludvigsson vid Olof Palmes minnesplats.
Tomas Ludvigsson trodde att åklagaren skulle presentera ett mordvapen eller DNA-fynd. Bild: Sören Andersson

Tomas Ludvigsson, 50, jobbar inom läkemedelsbranschen.

– Det känns som att de hade kunnat presentera det långt innan det här, det var väl inte så där så man ramlade av stolen, tycker jag. Det känns som att den här informationen har de suttit på ganska länge. Så det var kanske inte något nytt. Jag upplevde det inte som något nytt i alla fall, det lilla jag hörde. Jag orkade inte lyssna hela vägen. Jag trodde att det skulle komma något verkligt breakthrough, något vapen eller något DNA-fynd eller något sådant där.

Ellen Hall vid Olof Palmes minnesplats.
Ellen Hall tycker att förklaringen är för enkel. Bild: Sören Andersson

Ellen Hall, 18, student.

– Jag kollade på presskonferensen. Det känns som att det här är något som man har pratat om innan, att ska vara Skandiamannen. Jag hade kanske trott att de skulle presentera något lite större. Jag tror inte riktigt på det, jag tycker att det känns för enkelt. Det känns lite konstigt att man i 34 år ska ha hållit på med en utredning där han har varit med sedan första kvällen. Jag tycker att det känns skumt.

Ida Wahlstedt vid Olof Palmes minnesplats.
Ida Wahlstedt är tveksam till utredningen. Bild: Sören Andersson

Ida Wahlstedt, 24, konsultchef.

– Jag är inte superinsatt men jag ställer mig ändå tveksam, till hela utredningen. Det känns som att det har varit väldigt många turer hit och dit och det har varit olika mördare. Det har inte skötts bra av polisen från start. Sen är jag som sagt inte jätteinsatt, men ställer mig ändå ganska skeptisk.

Henrik Mäkinen vid Olof Palmes minnesplats.
Henrik Mäkinen tror att åklagaren är rätt ute. Bild: Sören Andersson

Henrik Mäkinen, 35, driver IT-bolag.

– Jag tyckte att det var ganska uppenbart att det var han, så jag förstår att man gör så. Jag kände en besvikelse att man inte hade några nya bevis, men alternativet är att gå vidare vilket känns ganska befängt med tanke på att allting pekar på honom, så det är naturligt. Därför kan jag förstå att man lägger ned. Jag tycker inte att det var en brist, men en besvikelse. Man hade nästan hoppats på det. Jag tycker att det är så pass talande, framför allt om man går tillbaka till brottsplatsen och ser de tidiga vittnesförhören och det som skedde inne på Skandia, så tyder allting på att det är han.

Kent-Erik Johannisson vid Olof Palmes minnesplats.
Kent-Erik Johannisson besökte minnesplatsen och tog en bild, för att själv få ett avslut. Bild: Sören Andersson

Kent-Erik Johannisson, 56, servicebranschen.

–Jag satt och lyssnade hemma via datorn och jag tyckte att han var väldigt trovärdig. Det kändes som att det här är nog så nära sanningen, eller det är nog sanningen, tror jag. Det var mycket klokt som kom fram härifrån brottsplatsen och allt som inte har iakttagits men som har kommit fram nu. Det var logiskt och jag tror på det.

– Jag var på väg hit nu för att ta en bild, dels här på platsen och sedan på graven på Adolf Fredriks kyrkogård för att göra ett avslut själv också på något sätt.

Eva Larsson vid Olof Palmes minnesplats.
Eva Larsson säger att frågetecken kvarstår. Bild: Sören Andersson

Eva Larsson, 60, arbetar på läkemedelsföretag.

– Det är fantastiskt om de äntligen kommer till ett avslut. Det måste ju kännas fantastiskt för alla som har jobbat med det här. Men frågetecken kvarstår ju fortfarande. Var det rätt person? Han är borta nu, så vad vet man? Man kanske får leva med det här helt enkelt, att det fortfarande är oklart. Det finns ju indicier som talar för att det var den här killen. Man vet inte men det kanske är gott nog, för att få ett avslut på det.

Louise Ribbing, 48, kommunikationsansvarig med sonen Peder Hermelin, 9 år vid Olof Palmes minnesplats.
Louise Ribbing, 48, kommunikationsansvarig med sonen Peder Hermelin, 9 år, har inte hunnit ta del av all rapportering men hoppas att detta blir ett avslut. Bild: Sören Andersson

Louise Ribbing, 48, kommunikationsansvarig med sonen Peder Hermelin, 9 år.

– Jag har inte hunnit ta del av det som har presenterats mer än att man tror att det är Skandiamannen. Vi har inte läst så mycket mer än det, vi har promenerat och firat första sommarlovsdagen. Men jag hoppas att det kommer ett avslut. Det vore skönt. Annars kommer det fortsätta i alla oändlighet, ibland behöver man sätta punkt. Om man har hittat tillräckligt mycket material som pekar på att det är den personen så är det väl i så fall det bästa man kommer att nå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.